Oudere honden kunnen ook last krijgen van incontinentie omdat op latere leeftijd de sluitspier slapper kan worden. Een oude hond plast in huis omdat het dan moeilijker is om de plas op te houden. Om dit te voorkomen is het verstandig om een hond op leeftijd wat vaker uit te laten.
Door de leeftijd kan de sluitspier van de blaas wat slapper worden, waardoor de hond zijn plas minder goed kan ophouden. Met medicijnen die de spieren van de blaas en de urinebuis versterken is deze vorm van incontinentie goed aan te pakken. Ook kan bij een oudere hond dementie een rol spelen.
Oudere, onzindelijke hond
Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.
Symptomen van incontinentie
Het druppelen van urine wanneer de hond rondloopt, overmatig likken van de vulva of penis en irritatie van de huid rondom de geslachtsorganen ten gevolge van het irriterende effect van de urine. Vaak is de plaats waar de hond geslapen heeft nat.
Zorgen voor een oudere hond
Oudere honden reguleren hun lichaamstemperatuur minder goed dan jonge honden. Hou je hond daarom warm en droog, zowel binnen als buiten. Bescherm hem tegen hitte om oververhitting te voorkomen. Zorg dat je hond op de begane grond kan eten en slapen als hij last heeft van artrose.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Veel incontinente dieren laten de urine lopen als ze slapen. Met medicijnen (Enurace®, Propalin® met of zonder Incurin®) wordt de functie van de sluitspier vaak beter. In sommige gevallen wordt Suprelorin® hier aan toegevoegd. In sommige gevallen is het nodig de hond te opereren.
Onbewuste urine incontinentie
Onbewust urine verlies gebeurt meestal tijdens het slapen of tijdens het liggen in zijligging. Soms verliest hij ook enkele druppels tijdens het in beweging komen. Uw hond heeft zelf dus niet door dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de consequenties ervan.
De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij zowel de reu als de teef is een verminderde sluitingsrespons van de urinebuis, ook wel Sfincter Mechanisme Incompetentie (SMI) genoemd. Dit kan onder andere optreden na castratie/sterilisatie, waardoor de concentraties van testosteron/oestrogeen afnemen.
Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Gedragsoorzaken. Expres in huis plassen of poepen omdat ze boos zijn doen dieren niet, maar vaak proberen ze indirect wel iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat ze stress hebben omdat ze alleen zijn, of ruzie hebben met een buurtgenoot die ze door het raam zien langs wandelen.
Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet. Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen.
Je kunt hierbij denken aan blaasproblemen (zoals blaasontsteking), suikerziekte of nierproblemen. In deze gevallen zal de hond ook veel meer drinken en heel vaak plassen. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de hond last heeft van incontinentie.
Beter elke dag een wandeling van een halfuur dan 3 dagen rust en dan een wandeling van 3 uur. Dit wordt echt te zwaar voor uw seniorhond. Wandelen blijft een ideale manier om uw oudere hond beweging te geven. De inspanning is constant en de hond kan zelf het tempo bepalen.
Een blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen: Je hond doet erg vaak kleine plasjes. Er zit bloed in de urine. Je hond vertoont incontinentie verschijnselen.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Dementie wordt vaak gezien als ziekte die alleen bij mensen voorkomt. Echter, honden kunnen ook dementie ontwikkelen en daardoor flink beperkt worden. Dementie staat bekend om een progressie ziekte waarbij je pas laat signalen opvangt dat er iets niet in orde is.
Wanneer een dier druppeltjes urine verliest, bijvoorbeeld bij hoesten, blaffen, slapen of zelfs de hele dag door, spreken we van passieve incontinentie. Soms is het urineverlies zelfs zichtbaar en kan een natte plek in de mand of op een dekentje gevonden worden. Hoeveel urine het dier verliest kan per dag verschillen.
De dierenarts zorgt ervoor dat uw hond zo rustig mogelijk is. Hierna krijgt uw hond een injectie waardoor deze rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt uw hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen.
Wanneer je hond incontinent is of niet (meer) helemaal zindelijk, kunnen speciale broekjes uitkomst bieden. Deze dragen bij aan het voorkomen van een ongelukje in huis. Deze plasband van Trixie is speciaal ontworpen voor gebruik bij een reu.
Honden worden ook vaak ouder dan vijftien jaar, terwijl er in verhouding veel minder mensen zijn die hun 105de nog kunnen vieren. Er zijn zelfs een boel gevallen bekend van honden van meer dan 20 jaar (zou dus 140 in mensenjaren zijn) en de oudste werd zomaar eventjes 29 (of... 203 mensenjaren).
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Ongeveer 62% van de honden in het onderzoek was raszuiver. Het bleek dat berghonden gemiddeld het kortst leven, ook als de grootte van de hond, grote honden leven korter, werd gecorrigeerd. De reden waarom deze rassen een kortere gemiddelde levensduur hebben, is niet bekend.
Hartproblemen. Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.