In een sport waar jaarlijks vele euro's gespendeerd worden aan aerodynamische fietsen, pakken en helmen is het logisch dat ook het scheren van de benen ter sprake komt om sneller te kunnen fietsen. Het verhaal gaat dat het verwijderen van de haren de luchtweerstand reduceert.
Met geschoren benen zijn schaafwonden makkelijker te verzorgen. En als je een pleister van je benen trekt, wil je niet graag een bos haar meetrekken. Dat scheelt pijn. Geschoren benen betekent ook minder luchtweerstand, en dus meer snelheid, denken veel wielrenners.
Voor de koers smeren de wielrenners zich in met broekvet (zitvlakcrème). Ze mogen zeker geen vaseline gebruiken. Als het regent, zwellen de sponzen in de broeken op en dan zitten die coureurs te glijden op hun zadel. dus dagelijks wassen met een ander zeepje, kunnen in de problemen komen.
Wielrenners zijn ijdel, en bij die ijdelheid horen gewoon geschoren benen. Toch is dat niet helemaal waar, want het heeft wel degelijk nut om je benen als fietser te scheren. De belangrijkste reden is misschien wel dat bij een eventuele valpartij het makkelijker is om de (schaaf)wond te verzorgen.
Door de windtunneltesten mét twee harige vrienden ontdekte Thomas dat het scheren van de benen zeven procent minder 'drag' scheelt. Dit zou liefst 15 watt schelen, wat neerkomt op een tijdwinst van 79 seconden tijdens een tijdrit van 40 kilometer.
Het verhaal gaat dat het verwijderen van de haren de luchtweerstand reduceert. Omdat ongeveer 60 tot 70 % van de luchtweerstand veroorzaakt wordt door de wielrenner zelf, is glad scheren theoretisch een mogelijkheid om die weerstand te beperken.
Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
Je moet je zo vaak scheren als je vindt dat het nodig is. Sommige mensen scheren hun benen elke dag om geen stoppels te hebben. Voor anderen is één of twee keer per week scheren voldoende.
Dankzij Chamois Crème kan je langer op je zadel blijven zitten. Je hebt minder snel last van wrijving en ontstekingen aan je zitvlak. Tijdens een intensieve inspanning zorgt de crème ervoor dat je huid koeler blijft. De crème draagt bij aan een betere prestatie op de fiets.
Wielrenners vallen soms en lopen dan vaak schaafwonden op. Een geschoren been geeft 'mooiere' wonden dan een behaard been. Haren zullen verkleven met bloed en wondvocht en in de korsten gaan zitten. Ook blijven vuil, zand en steentjes makkelijker plakken aan behaarde benen.
Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Betere hygiëne bij schaafwonden
Wielrenners vallen soms, zeker de wedstrijdrijders. Een flinke schuiver geeft vaak een grote schaafwond op het been. Met al het vuil en stof op straat zijn geschoren benen iets hygiënischer dan ongeschoren benen.
Onthaarde benen zorgen voor minder luchtweerstand waardoor er makkelijk sneller kan worden gefietst. Veel onderzoekers zeggen echter dat dit pure onzin is. Het aerodynamische voordeel van geschoren benen is te verwaarlozen volgens hen. Professionele wielrenners scheren hun benen om een verrassende reden: massage.
Tips voor het scheren van mannen benen:
Let op dat je met de richting van de haargroei mee scheert om irritatie te voorkomen. Neem je tijd, het is niet het leukste werk, maar dit zorgt wel voor het beste (en veiligste) resultaat. Spoel je benen na het scheren af en breng een hydraterende lotion aan.
Zeker als je voor het eerst jouw benen gaat scheren is het verstandig om met een scheerapparaat, zoals een tondeuse of trimmer, te beginnen. De reden hierachter is dat er dan nog erg veel haar op de benen aanwezig is. Je moet het scheermesje anders na iedere haal uitspoelen en daarnaast wordt het mesje sneller bot.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen (38 procent) en hun onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
De oplossing is simpel: een broek zonder bretels.. Maar omdat wij bretels eigenlijk veel beter vinden zitten, hebben we een andere optie: de 'plasbroeken'. Van shorts met een rits of verstelbare bretels tot shorts met bretels die niet helemaal vast zitten!
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Door de gel wordt de huid net iets meer beschermd. Dit schuim is meestal rijker dan bij scheerschuim en wordt verkregen door in te smeren. Nadeel van scheergel is dan wel dat dit over het algemeen wat duurder is dan scheerschuim. Aan de andere kant; van scheergel heb je minder nodig.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.