Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Wettelijk heeft u niet meer recht op loon tijdens de feestdagen. In de wet is alleen een minimumloon geregeld en dus geen extra hoog loon tijdens de feestdagen.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Als je moet werken op een feestdag, hoeft werkgever je geen extra salaris te betalen. In sommige cao's of arbeidsovereenkomsten staat dat je recht hebt op bijvoorbeeld 200% loon of een toeslag van 50% van het loon als je werkt op een officiële feestdag.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Als je in de nacht werkt krijg je een extra toeslag, de nacht wordt bij Albert Heijn gezien tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Mocht je tussen deze uren werken, krijg je 50% extra. Mocht je op de zondagen in de nacht werken gaat alles x2, dus verdien je ook 100% extra nachttoeslag.
Heb ik recht op extra loon als ik 's nachts, in het weekend of op een feestdag werk? Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Als je op officiële feestdagen werkt krijg je ook 200% uitbetaald. Als je de weken vooraf vaker op diezelfde dag hebt gewerkt kan het zelfs oplopen tot 300%. Hiervoor moeten deze dagen wel echte feestdagen zijn, werken op bijvoorbeeld Suikerfeest is niet dubbel betaald. Ditzelfde geldt voor goede vrijdag.
Steeds meer winkels zijn open tijdens feestdagen. Als medewerker kun jij daarmee te maken krijgen. Met Eerste en Tweede Kerstdag waren bijvoorbeeld een aantal winkels open.
Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk is afgesproken. Veel cao's kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon.
Zo staat in alle cao's dat een werknemer op officiële feestdagen zijn loon krijgt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat de feestdag op een dag valt waarop de medewerker normaal zou werken. De meeste cao's bepalen ook dat de werkgever medewerkers die werken op feestdagen een toeslag op het normale loon moet betalen.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Het CBS heeft geen cijfers over hoeveel mensen precies vrij zijn met Goede Vrijdag. In het onderwijs werken ongeveer 414.000 mensen. Bij de gemeenten zijn dat er zo'n 145.000. Bij elkaar opgeteld heeft dus ongeveer 6,5 procent van de beroepsbevolking een dagje vrij.
Afhankelijk van je leeftijd ligt het uurloon bij Albert Heijn tussen de € 7,73 en € 12,01 per uur.
Is je kind 15 of jonger en woont hij nog thuis? Dan maakt het niet uit wat hij bijverdient met een bijbaan, vakantiebaan of stageplaats. Deze bijverdiensten hebben geen invloed op de kinderbijslag. Er is geen maximum verbonden aan wat je kind mag verdienen.
Eén van de maatregelen bestaat uit de toekenning van een vergoeding voor nachtarbeid. Voor nachtarbeid wordt een bijzondere vergoeding toegekend van 1,22 euro/uur. Voor werknemers van 50 jaar en ouder gaat het om 1,46 euro/uur (bedragen per 1 maart 2020).
Een toeslag van 25% als je meer dan 12 uur en maximaal 31 uur per week krijgt uitbetaald en werkt tussen 06.00 en 07.00. Een toeslag van 50% als je 32 uur of meer per week krijgt uitbetaald en werkt tussen 06.00 en 07.00. Een toeslag van 100% over de gewerkte uren op zondagen.
In de loop der tijd kreeg de feestdag steeds meer gewicht, waardoor het een algemene feestdag werd. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, negenendertig dagen na Pasen (de veertigste paasdag) en tien dagen vóór Pinksteren.
In een CAO kunnen ook andere vrije dagen worden benoemd, bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag. Dat is dus geen feestdag, maar een collectieve vrije dag. Hiervoor moet een werknemer dan een vakantie- of ADV dag inleveren.
Supermarktpersoneel kreeg op zondag altijd voor 200 procent betaald, maar dat wordt in het werkgeversvoorstel de komende drie jaar afgebouwd naar 150 procent. Want, zo stellen werkgevers, dat past bij de 24 uurseconomie van 2021.
Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald. De volgende dagen zijn wél officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag.
Wanneer is Bevrijdingsdag in 2022? Deze speciale dag is een nationale feestdag op 5 mei waarop elk jaar weer de bevrijding van Nederland in de tweede wereldoorlog wordt gevierd. In 2022 is Bevrijdingsdag op donderdag 5 mei in week 18.