Tijdens de zogenaamde highland clearances in de achttiende en negentiende eeuw verdwenen naast de bomen ook de mensen. Onder druk van de Engelsen werden hele Schotse gemeenschappen gedeporteerd naar de kust. Op de Schotse highlands lieten de Engelsen schapen los die het gebied vakkundig leegvraten en uitputten.
Je kan er damherten, reeën, wilde geiten, wezels, dassen, vossen, hazen, konijnen en eekhoorns spotten. Echte roofdieren zijn er niet meer. In de 18e eeuw is de wolf uitgestorven.
Het merendeel van de gelovige Schotten is christelijk. Van de religieuze Schotten is de meerderheid protestants: 750.000 Schotten zijn lid van de Kerk van Schotland (Presbyterian Church of Scotland) en de (Anglicaanse) Episcopal Church of Scotland kent 58.000 leden.
De flora van de Schotse Hooglanden is zeer gevarieerd: ruim 900 van de in totaal 1700 plantensoorten die in Groot-Brittannië gesignaleerd, komen hier voor. De distel, hét symbool van Schotland en Primula scotia (Schotse sleutelbloem) zijn de bekendste.
De Schotse bergen en heuvels zijn een paar van de spectaculairste uitkijkpunten ter wereld en een ideale plek voor wandelaars en bergbeklimmers om er in het ongerept landschap van Schotland opuit te trekken.
Er zijn, maar weinig volkeren die zo trots zijn op hun roots als de Schotten. De Schotten zijn erg chauvinistisch en nationalistisch. Dit komt door hun eeuwenlange strijd tegen de Engelse overheersing. Mede hierdoor hechten de Schotten erg veel belang aan hun tradities.
Vermoedelijk zijn de beren in Schotland in de prehistorie uitgestorven. Alladale Estate, heeft voorgesteld om vier wolven uit Roemenië in een afgeschermd gebied te plaatsen als eerste stap in de herintreding.
Deze Scoten, een Keltisch volk, vestigden zich vanuit het noordoosten van Ierland rond de vijfde eeuw aan de westkust van het huidige Schotland. Oorspronkelijk (tot de tiende eeuw) duidde men Ierland met Scotia aan; de inwoners van Scotia werden Scot(t)i genoemd.
Als backpacker is een reis door Schotland realistisch voor een bedrag van 50 euro per persoon per dag. In dit dagbudget voor Schotland zit reizen per openbaar vervoer, slapen in hostels en zoveel mogelijk zelf koken. Heb jij een groter budget? Dan is 125 euro per persoon per dag een ruim dagbudget voor Schotland.
Torenhoge bergen, schitterende lochs, weelderige wouden en ellenlange gouden stranden, het landschap van Schotland is werkelijk adembenemend. Bewonder de rollende heuvels en het weelderig platteland van de Laaglanden of rijd door diepe glens omringd door de bergen van de Hooglanden.
In Europa is de wolf steeds verder teruggedrongen. In de 16e eeuw kwamen er nog wolven voor in Engeland, maar daar worden ze al eeuwen niet meer waargenomen.
Dolfijnen spotten aan de Dolphin Coast van Schotland
Moray Firth en de kust van Banffshire worden ook wel 'Dolphin Coast' genoemd. Het zijn namelijk toplocaties om tuimelaars in hun natuurlijke omgeving te zien.
Papegaaiduikers (april – augustus)
Ze kunnen tussen eind maart en eind augustus vanuit hun nesten op de vele kliffen in heel Schotland worden gezien, terwijl ze hun kuikentjes grootbrengen. De grootste kolonie kan op St Kilda, het afgelegen toevluchtsoord voor vogels, worden aangetroffen.
Schotland, dat in 2014 over onafhankelijkheid stemt, kan dankzij het toekomstige eigendom van de Britse olievelden in de Noordzee wel eens een van de rijkste landen ter wereld worden. The Whitelee, het op een na grootste windmolenpark van Europa, in het Schotse Eaglesham.
De geschiedenis van de clans
Met hun oorsprong in Keltische, Noorse of Normandische tradities, hadden de clans tegen de 13e eeuw hun wortels diep in de Schotse Hooglanden geboord. Hoewel het woord 'clan' familie of kinderen in het Schots-Gaelisch betekent, was niet iedereen in dezelfde clan aan elkaar verwant.
De traditie van de kilt gaat minstens terug op de zestiende eeuw, toen Schotse strijders zich in de barre Highlands (het noordelijk deel van Schotland) tegen de weersomstandigheden beschermden met een lang stuk wollen stof.
Naast de roedel zijn er waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Midden-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe, in het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland.
Ja, in Schotland is wild kamperen en vrij staan met de camper overal toegestaan. De toestemming is gebaseerd op het oude recht van gastvrijheid en is vastgelegd in de "Scottish Outdoor Access Code". De Schotse toegangsrechten gelden alleen voor niet-gemotoriseerde reizigers.
Je betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die je mag meenemen. In sommige (grote) winkels kun je betalen met euro's. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.
Veiligheid. Schotland is een veilig land om door te reizen, al moet je in de grotere steden rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Het wegennetwerk van Schotland is niet overal in uitstekende staat. Het is daarom oppassen tijdens het autorijden voor putten en scheuren in het wegdek.
U kunt in Schotland zowel met Engelse als Schotse ponden betalen. Oude Engelse ponden echter worden ook in Schotland niet meer geaccepteerd en kunnen ook niet bij een Schotse bank worden omgeruild voor nieuwe ponden. Dat kan alleen bij Engelse banken.