Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben. Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten.
Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
In principe komt het er op neer dat je het water zuivert van grof naar fijn vuil. Je vult bijvoorbeeld een trui of een fles met verschillende lagen zand, klei en steentjes en laat het vuile water erdoor heen lopen. Ook kun je een chloorvrije tampon gebruiken om zeer vies water te zuiveren.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en hergebruik. In regio's waar grondwater en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.
Zuivering en controle
Kraanwater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt het waterbedrijf voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd. De waterbedrijven controleren het kraanwater dagelijks.
Het antwoord hierop is over het algemeen: nee, dit water kun je beter niet drinken. Zorg ervoor dat je drinkwater uit de kraan of een bron drinkt, want dat is een stuk veiliger. Van het water wat je in de bergen tegenkomt kun je namelijk ziek worden, want er kunnen bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Nooit doen: regenwater drinken dat op de grond ligt
'Via de daken kunnen metalen zoals zink in het water terechtkomen', zegt Van der Hoek. Zink is een metaal dat je lichaam nodig heeft, maar in hoge doses kan het schadelijk zijn. Een zinkoverdosis veroorzaakt misselijkheid en diarree.
Het is nergens voor nodig kraanwater extra te filtreren, maar het mag natuurlijk wel. Daarbij is het heel belangrijk het filter goed schoon te houden. Als je dat niet doet, gaan er allerlei bacteriën en dergelijke in groeien, en dan wordt de waterkwaliteit juist slechter in plaats van beter.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Destillatie is de meest gebruikte techniek voor zeewaterontzilting. Het principe is eenvoudig: zeewater wordt verwarmd tot het verdampt waarna de zuivere waterdamp vervolgens weer condenseert. De zouten verdampen niet mee en blijven achter.
Om drinkwater te maken van zoet water zijn vaak nog veel kostbare bewerkingen nodig. Drinkwater geproduceerd uit zeewater is dus zeer kostbaar. Bovendien moet het drinkwater worden getransporteerd naar verschillende vaak ver gelegen locaties.
De Britse onderzoekers hebben een oplossing bedacht. Zij ontwikkelden een zeef van grafeenoxide om het zout uit zeewater te filteren. Daarmee kan zeewater wel worden omgezet in drinkbaar water. De onderzoekers publiceerden hierover deze week een artikel in het tijdschrift Nature Nanotechnology.