De huidige, meest toegepaste techniek, is het vloeibaar maken van de vernislaag met behulp van oplosmiddelen zodat de laag kan worden afgenomen. Dit dient te worden gedaan zonder dat de verflaag wordt aangetast, de keuze van methode is daarom logischerwijs die van de mildst mogelijke.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak.
Hoe kan je vernis verwijderen? Vernis verwijderen doe je het best zo snel mogelijk met white spirit. Oude vlekken moet je voorbehandelen met zachte zeep of borax en vervolgens nawassen met een gewoon wasproduct. Spoel tenslotte met azijn.
Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Wanneer je schilderij vernist is met een 'gewone schilders' vernis op water of terpentine basis, dan kun je hem niet verwijderen. Je kunt dan wel proberen of je er overheen kan schilderen. De kans is echter groot dat de oppervlaktespanning van de vernis te groot is om de verf goed te laten hechten.
Gebruik schuurpapier om het laatste vuil te verwijderen en het oppervlak glad te maken. In sommige gevallen is het niet nodig om de oude laag te verwijderen. Als de oude laag nog erg glad is, kun je het oppervlak gewoon schuren en vervolgens een nieuwe vernislaag aanbrengen.
Het verschil tussen lak en vernis is dat vernis transparant is, lak is dat niet. Met lak geef je een oppervlakte een andere, dekkende kleur, maar met vernis behoud je de originele vormen en tekening van de onderlaag. Lijnolie is overigens ook een vorm van vernis, de meest eenvoudige vorm zelfs.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Meng een kilo soda met een kilo groene zeep en 10 liter water, waarna je het indikt met maïszetmeel. Breng dit mengsel aan op de houten ondergrond en laat het enkele uren intrekken. Hierna haal je de pap weg en spoel je het geheel grondig na. Zo haal je meerdere lagen verf weg.
Wij adviseren het schoonmaken van schilderijen door een expert te laten uitvoeren mits het gaat om een beetje nicotine aanslag, in dat geval kunt u dit voorzichtig met een vochtig doekje of watje schoonmaken met een sopje van lauw water met groene zeep.
Reinig het werk met een zachte, droge borstel die de verf of het doek niet kan beschadigen. Zorg ervoor dat de borstel helemaal schoon is voordat je begint, en borstel dan zachtjes het stof van je schilderijen. Gebruik nooit water om een schilderij te reinigen.
Er zijn verschillende manieren om verf of lak van een oppervlak te verwijderen. Flink schuren, krabben met de verfkrabber, afbranden of door gebruik van een verfverwijderaar. De eerste twee opties zijn vrij intensief en vergen heel wat geduld.
Wasbenzine kan sommige kunststoffen dof maken. W Aceton is naast een bekende nagellakremover ook een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen en lippenstift. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier.
Aceton is een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen, lippenstift en nagellak. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier. Niet gebruiken op acetaatzijde, acryl, rayonstoffen, chloorvezels, plastic en celluloid.
White spirit als ontvetter
White spirit is een goed verdunningsmiddel om alkydverf te verdunnen. Daarnaast is dit middel erg geschikt om bepaalde materialen en oppervlakken te ontvetten.
Laat minimaal 30 min. inwerken tot de verf gaat bladderen. Bij dikkere of oude verflagen is een langere inwerktijd noodzakelijk (maximaal 4 uur). Na het verwijderen ondergrond naspoelen met water.
Hoeveel meter kan je doen met 1 liter? 2 tot 3 vierkante meter.
Goede verfafbijt doet wat het moet doen; de verf verwijderen. Maar de beste verfafbijt scoort extra punten met bijkomende voordelen: Reinigt verfspatten, vlekken en verflagen die zijn ingetrokken. Verwijdert vele verfsoorten, vernissen, beits en latex (soms zelfs 2-componenten coating).
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Sommige soorten vernis zijn na 24 tot 48 uur uitgehard, terwijl andere soorten wel 5 of 7 dagen nodig hebben. Er zijn soorten vernis die 30 dagen lang uit moeten harden. Lees de aanwijzingen op het blik om te zien hoe lang je de vernis moet laten drogen en uitharden.
Verfborstels om te lakken
Een platte kwast is ideaal voor een lak, lazuur of vernis. Om grotere oppervlaktes te verven is een platte kwast beter dan een ronde kwast aangezien deze ontworpen is voor nauwkeurige werkjes uit te voeren. Een ronde kwast zal een kleinere oppervlakte bedekken dan een platte kwast.
De vernis zorgt ervoor dat hij tegen vocht kan, waardoor je de stenen voor een hele lange tijd buiten kan leggen zonder dat je verf eraf gaat. Kan gebruikt worden op de meeste beschilderbare oppervlakken.