De gemakkelijkste manier om te kijken of je batterij defect is door deze uit je toestel te halen. Je kunt dan vrijwel direct zien of de accu is opgezet. Als je toch twijfelt of de batterij is opgezet kun je het testen door de batterij te spinnen op een vlakke ondergrond.
Zo controleer je het batterijverbruik: 'Apps' > 'Instellingen' > 'Apparaatonderhoud' > 'Batterij' > 'BATTERIJVERBRUIK'. Controleer de resterende batterijlading en tijd die het apparaat nog kan worden gebruikt.
Hoe lang gaat de batterij van een smartphone echt mee? Het aantal ladingen dat een smartphone-batterij meegaat ligt gemiddeld genomen tussen de 500 en 1500 ladingen. En uiteraard zult u zo dicht mogelijk bij de 1500 willen komen.
Altijd verbonden zijn met 4G of 5G zorgt niet alleen voor een snelle dataverbinding, maar zorgt er ook voor dat je batterij snel leeg gaat. Heb je even geen internet nodig of kun je via wifi internetten? Zet dan je 'mobiele data' uit. Door deze functie tijdelijk uit te schakelen, gaat je telefoon vaak uren langer mee.
Een Samsung smartphone uit de S-serie gaat tussen de 2,5 en 5 jaar mee. Er zijn dus mensen die vijf jaar met een en dezelfde Samsung doen! De toestellen uit het middensegment (A-serie) gaan tussen de 2,5 en 4 jaar mee. De budgettoestellen van Samsung zouden tussen de 2 en 3 jaar mee moeten gaan.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 Ã 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
De maximumcapaciteit van de batterij
In het scherm 'Batterijconditie' vindt u informatie over de maximale batterijcapaciteit en de piekprestaties. Bij de maximale batterijcapaciteit wordt de batterijcapaciteit van het apparaat gemeten in vergelijking met toen de batterij nieuw was.
Blader door het snelmenu vanaf de bovenkant van het scherm, tik op het pictogram Instellingen> "Batterij" en schakel vervolgens "Batterijpercentage weergeven" in.
Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op 'Batterij'. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
De eenvoudigste manier om te weten hoeveel er nog in een accu zit is een accumeter. Deze sluit u aan op de + en - pool van de accu. Met behulp van een aantal LED's (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie. Een nauwkeuriger gereedschap om dit te bepalen is een multimeter (voltmeter).
Je product en de accessoires van Samsung worden gedurende twee jaar vanaf de aankoopdatum gedekt door de fabrieksgarantie van Samsung, wanneer het toestel is aangeschaft binnen Europa*. Onze garantie dekt geen schade die is veroorzaakt door ongevallen of ongeoorloofde aanpassingen.
Je zou met je smartphone bijvoorbeeld naar een gespecialiseerde winkel kunnen gaan. Bij een iPhone kost een nieuwe accu je, afhankelijk van het model, ongeveer 55 tot 75 euro. Bij Samsung moet je ongeveer 70 euro neertellen.
Batterijduur en batterijgebruik controleren
Open de app Instellingen op je telefoon. Bij Batterij kun je zien hoeveel batterijlading er nog is en hoelang deze ongeveer meegaat. Tik op Batterij voor meer informatie.
Met behulp van de standaard batterij-widget voor iPhone of iPad zie je in één oogopslag de accustatus van alle verbonden producten. De widget is vooral bedoeld voor gebruikers die meerdere Apple producten hebben gekoppeld aan hun iDevice.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Spaarstand inschakelen
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je smartphone. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen.
iPhone batterij verbeteren door zorgvuldig te laden
Laad de telefoon op zodra je nog 20% batterijduur over hebt. Stop met opladen wanneer je batterij 80% bereikt. Het opladen van je telefoon tot 100% kan ook, maar zorg ervoor dat de telefoon niet langer in de oplader zit als 100% is bereikt.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.