Dit kan je zelf testen door je telefoon met NFC tegen je OV chipkaart of bankpas te houden. Je hoort een piepje wat inhoudt dat er een NFC tag gelezen wordt. Uiteraard kan je niet veel meer dan wat basis informatie uitlezen.
Om te controleren of jouw Android over NFC beschikt, kan je de gratis app 'Do I Have NFC' downloaden. De app laat meteen zien of je wel of geen NFC op je toestel hebt. Download je liever geen app, dan kan je het ook via de instellingen van je telefoon checken.
Het kan zijn dat de antennen kapot is, waardoor je de NFC tags niet meer kunt lezen. Dit is eigenlijk het slechtste scenario. Je zal een nieuwe telefoon moeten kopen om NFC tags weer te kunnen lezen.
Europese regelgeving stelt bij gebruik van een NFC chip de MRZ verplicht. Na het paspoort en de identiteitskaart bevatten nu alle Nederlandse identiteitsdocumenten een NFC chip. De MRZ staat op de voorkant van het rijbewijs en omvat onder meer het rijbewijsnummer.
Eerst maak je een foto van je identiteitsbewijs. Daarna houd je je identiteitsbewijs tegen je smartphone aan en leest je smartphone de NFC-chip uit die rechts bovenin in je paspoort of identiteitskaart zit. Zo ontvangen we automatisch je naam, documentnummer, geslacht, nationaliteit en BSN.
Bij een Android start het scannen gelijk. Houd je ID- tegen de achterkant van je telefoon. Lukt het niet? Schuif dan langzaam met je ID over de achterkant van je telefoon... totdat je verbinding maakt.
Ga dan naar Instellingen -> Draadloos en Netwerken -> Meer -> NFC.
NFC op Samsung en andere Android telefoons
Je kunt dit checken door in de instellingen van je telefoon te kijken. Zie je bij 'Verbonden apparaten' NFC staan? Dan heb je de optie op je smartphone. Je kunt hier ook kiezen of je het aan of uit wilt zetten.
In de instellingen van je Android smartphone zet je NFC aan of uit. Vaak kun je in dit menu ook aangeven met welke apps je contactloos betaalt. Op iPhones staat NFC altijd aan, je hoeft dit dus niet zelf te doen.
Open de DigiD-app en tik op het menu linksboven. Tik op ID-check en Bevestig. Voer je pincode in en houd het identeitsbewijs tegen de achterkant van je telefoon. Het document wordt nu gescand en je bent klaar.
Scan met de DigiD app de QR-code in de CheckID app en druk op 'Bevestigen'. Voer de pincode in van uw DigiD app. Houdt uw identiteitsbewijs tegen de achterkant van het toestel met de NFC-lezer. De CheckID app maakt een beveiligde verbinding met DigiD en voegt de ID-check toe aan uw DigiD app.
Reisdocumenten. Een elektronisch reisdocument is een paspoort of identiteitskaart waarin een (onzichtbare) NFC chip zit. Deze NFC chip zit in de identiteitskaart en bij het paspoort in de houderpagina. Dit is de pagina waarop uw persoonsgegevens en foto staan.
Houd uw telefoon dichter bij de betaalautomaat. Houd uw telefoon nog een paar seconden dicht bij de lezer. Houd uw telefoon een paar seconden buiten het bereik van de lezer en probeer het opnieuw. Als de betaling niet lukt, zoekt u het NFC-teken op de betaalautomaat of vraagt u de kassier om hulp.
Je kunt ook in je Android-toestel kijken of het nfc bevat door naar 'Instellingen > Draadloos en netwerken > NFC' te gaan. Als je de optie ziet, kun je deze aanvinken en gebruiken. Wanneer je twee toestellen met nfc hebt geactiveerd, kun je de achterkanten van de apparaten tegen elkaar houden.
Download en installeer de app "NFC eenvoudig verbinden" op uw Android-smartphone. Zoek naar "NFC eenvoudig verbinden" in de Google Play™ Store. De app kan mogelijk niet worden gedownload in bepaalde landen/regio's. Volg de instructies op het scherm om de app "NFC eenvoudig verbinden" op de smartphone te installeren.
NFC werkt niet meer op je telefoon
Het kan zijn dat de antennen kapot is, waardoor je de NFC tags niet meer kunt lezen. Dit is eigenlijk het slechtste scenario. Je zal een nieuwe telefoon moeten kopen om NFC tags weer te kunnen lezen.
NFC app 1: NXP Tagwriter
Deze applicatie staat uiteraard op plek 1. NXP is namelijk de grote wereldwijde leverancier van NFC chips. Deze wereldspeler heeft zelf een applicatie ontwikkeld om de NTAG series uit te lezen en te programmeren.
Veeg met je vinger omlaag over het scherm vanaf de bovenkant van de telefoon. Druk op het icoontje voor instellingen. Druk op NFC en betaling. Druk op de indicator onder "NFC en betaling" om de functie in of uit te schakelen.
Met een toestel dat draait op Android heb je de mogelijkheid om de NFC-functie aan of uit te zetten. Zodra de NFC-functie is uitgeschakeld is het niet mogelijk om te betalen met NFC. Je kunt NFC eenvoudig aanzetten door de telefoon te ontgrendelen, naar boven te swipen en vervolgens op NFC te klikken.
Doordat je bij hoge bedragen verplicht een code moet invoeren, is betalen met je mobiel net zo veilig als contactloos betalen met je pinpas. Wanneer je telefoon wordt gestolen, hebben de dieven helaas ook toegang tot het contactloos betalen met je mobiel.
Als het scannen niet lukt: Sluit de app en open deze opnieuw. Verschuif uw telefoon over uw identiteitsbewijs totdat er verbinding is. Probeer de bovenstaande handeling ook in uw hand.
Er zijn handige appjes voor de telefoon, daarmee kan je een document scannen. Een betrouwbare en goed werkende app voor zowel de iPhone als Android is CamScanner.
Je kunt de code niet scannen als je je telefoon te dicht bij of te ver weg houdt. Houd je telefoon op zo'n 30 centimeter afstand van het product en beweeg langzaam naar de QR-code toe. Sommige camera's van telefoons kunnen minder goed focussen op korte afstand.