Om een erfenis te verwerpen moet je een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. De kosten hiervoor zijn 130 euro. Wil je dit niet zelf doen, dan kan de notaris je hierbij helpen. In dat geval zal de notaris hier ook kosten voor in rekening brengen.
Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten. Als je zelf niet naar de rechtbank wilt gaan, kun je dit ook door de notaris laten doen.
Erfenis verwerpen
U kunt een erfenis weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. U ontvangt niets, maar u bent ook niet aansprakelijk voor schulden.
U kunt een erfenis verwerpen met het formulier Verklaring nalatenschap (meerderjarigen).Dit stuurt u naar de rechtbank in de regio waar de overledene woonde. Met het formulier stuurt u mee: een kopie van een geldig legitimatiebewijs van uzelf.
1. Een meerderjarige kan zonder machtiging van een rechter de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Een minderjarige kan de erfenis alleen beneficiair aanvaarden of verwerpen en heeft voor verwerping machtiging van de kantonrechter nodig.
U hebt in principe 30 jaar de tijd om een nalatenschap te verwerpen. In de praktijk wacht u er best niet te lang mee. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat u (onbewust) iets doet waardoor u geacht wordt de erfenis stilzwijgend te aanvaarden (bv.
Hoe lang duurt het voordat ik de bevestiging op papier heb van de aanvaarding of verwerping? Bijbehorende inhoud is onzichtbaar, klik om te lezen. U krijgt de akte nalatenschap binnen enkele weken thuisgestuurd nadat u de rekening heeft betaald.
Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. Op papier staat er dan dat je zelfs nooit een erfgenaam bent geweest. In de praktijk betekent dit dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene, maar ook dat je niet meedeelt in de erfenis.
Wie krijgt uw erfdeel als u verwerpt? Bij een testament: uw erfdeel gaat naar de andere erfgenamen in het testament (tenzij er in het testament iets anders staat). Zonder testament: uw erfdeel gaat naar de wettelijke erfgenamen na u. Bijvoorbeeld uw kinderen als u die heeft.
Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister;een notaris;de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Als u geen testament heeft of in uw testament is deze situatie niet genoemd, dan geldt de wettelijke vererving. Als uw kinderen zelf kinderen hebben: als uw kinderen verwerpen, dan zouden hun kinderen (uw kleinkinderen) volgens de wet in de plaats van uw kinderen erven.
Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.
De handgift of bankgift om erfbelasting te vermijden
Dan is je eigendom weggeven de eenvoudigste manier om successierechten te vermijden. Het kan dan zowel om een handgift gaan, waarbij je een goed of geld gewoon doorgeeft, als om een bankgift, waarbij je een bedrag overschrijft op de rekening van je erfgenamen.
Erfenis verwerpen
Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis.
Het tarief wordt berekend op het bruto actief en volgens een degressief barema. In de rechte lijn is dit: 1% als het bruto actief minder bedraagt dan euro 32.000, dus maximaal euro 320 voor deze schijf. 0,75% op het bruto actief van euro 32.000,01 tot euro 120.000, dus maximaal euro 660 voor deze schijf.
Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen. De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit.
Daarnaast moet de notaris echter ook nog eens nagaan of er erfgenamen (u, uw broer en uw zus) zijn met fiscale en RSZ-schulden. Kunt u mee opdraaien voor uw broer zijn schulden? Neen, in principe niet.
Bent u onlangs iemand in de familie verloren en heeft u recht op een erfenis? In de meeste gevallen kan dit geregeld worden zonder notaris. In het beginsel zijn de erfgenamen namelijk zelf verantwoordelijk voor het verdelen van de erfenis.
De bewindvoerder kan zonder de onderbewind gestelde daarin te betrekken voor hem/haar een erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Wil de bewindvoerder de erfenis zuiver aanvaarden, dan heeft de bewindvoerder daarvoor toestemming van de onderbewind gestelde nodig.
Eén van de nadelen van beneficiair aanvaarden, is dat het niet kan zonder kosten te maken bij de rechtbank. Wanneer je dit als erfgenamen samen regelt, betaal je de leges maar één keer. Maar regel je het apart, dan moet iedere erfgenaam apart leges betalen.
Kosten beneficiair aanvaarden
Om de erfenis beneficiair te aanvaarden, betaalt u kosten aan de rechtbank, omdat de rechtbank hiervan een akte nalatenschap moet opstellen. De kosten zijn €134,- per akte (2022). U krijgt rechtstreeks van de rechtbank een rekening.
Aanvaardt u een negatieve nalatenschap zuiver? Dan erft u zonder voorbehoud alle goederen en schulden van de overledene. Als er meer schulden dan baten zijn, moet u de overgebleven schulden uit eigen zak betalen. Er is geen sprake van zuivere aanvaarding als u de begrafenis regelt.
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
De kosten van beneficiaire aanvaarding worden betaald door de betreffende erfgenaam. Dit is het geval als je de aanvaarding zelf regelt bij de rechtbank. Vaak verzorgt de notaris de beneficiaire aanvaarding als onderdeel van het opstellen van de verklaring van erfrecht.