Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen.
Als je je gevoelens moeilijk kunt ervaren, is er vaak sprake van veel gedachten. Daar kunnen je gevoelens niet overheen komen. Er is een aantal methodes om ruimte te geven aan je gevoel. Je moet wel gemotiveerd zijn om te voelen, ook als er eerst wat minder prettige gevoelens voorbij komen.
Bij je gevoel komen doe je door los te laten
Jouw pogingen om jezelf te begrijpen of te verklaren wat er met je gebeurt. Je neiging om de controle te houden. De schaamte voor wat er is. Jouw eigen oordelen en meningen over dat wat je voelt.
De verbinding met jezelf herstellen is het opmerken van je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie aspecten als eenheid benaderen. Dat wil zeggen dat je ervaart dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook het lichaam bent; het lichaam niet loskoppelen van het hoofd.
Je probeert het anderen naar de zin te maken, vaak ten koste van jezelf, maar het brengt je geen voldoening. Je bent onzeker geworden en je hebt voortdurend bevestiging van anderen nodig. Je hebt soms het onwerkelijke gevoel dat je in een toneelstuk speelt. Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf.
Sporten, wandelen, fietsen en yoga zijn geweldige manieren om uit je hoofd te komen. Maar ook actief spelen – zoals stoeien, tikkertje doen, voetballen of overgooien – helpt je uit je hoofd te komen.
Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt! Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone. Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van.
Wees bewust van je lichaamstaal.
Het heeft zijn eigen manier om in iemands gedachten te blijven hangen, zowel in goede als in slechte zin. Goed oogcontact kan zorgen voor een betere connectie, terwijl het spiegelen van zijn lichaamshouding een gevoel van harmonie tussen jullie kan creëren.
Bewustwording en zelfkennis vergroten, zelfreflectie. Je waarden, kwaliteiten en krachten leren kennen. Onderzoeken wat wel en niet werkt, welke patronen in de weg staan en hoe je hiermee om kunt gaan. Doelen stellen, bepalen wat je wil, wat je behoeften en verlangens zijn.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Leg uit hoe het kind zich voelt en waarom. Zo maak je contact met het gevoel en begrip. Je kunt iets zeggen, iets uitleggen, over waarom het kind zich zo voelt, want dat begrijpt het vaak niet. Vraag je af wat je innerlijk kind nodig heeft.
Jezelf leren kennen
Je kunt het kleine kind in jezelf – de kleine 'mij' – gaan omarmen, geruststellen en lief vinden. Door tijd vrij te maken voor haar, door te luisteren. Je kunt je eigen ouder worden. Als dit goed lukt, zal dat zelfs invloed hebben op je emoties in het heden.
Stop met datgene waar je mee bezig bent en richt je aandacht op de ademhaling. Accepteer het moment van nu, wat je nu voelt, denkt en doet. Probeer niets te veranderen en laat alles los. Wees een observator van jezelf.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Ja, de verliefdheid gaat in principe altijd voorbij. In veel veel gevallen gaat verliefdheid over in liefde. Maar het kan ook gewoon verdwijnen.