De kaas werkt ook goed als vulling voor pasta's, risotto, frittata en over gesmolten polenta. Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels. De kaas wordt sterker naarmate hij ouder wordt.
Taleggio DOP is een zachte kaas met een gewassen rode korst. Deze kaas is afkomstig uit het Taleggio dal in Bergamo, Lombardije (Italië). De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst, smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Ook doet hij het fantastisch op je kaasplank; een goed glas Chardonnay of een mooi speciaalbiertje van Maallust erbij en je hebt de ideale smaakcombinatie!
Taleggio kaas combineert goed met verschillende wijnen, waaronder rode en witte . Meestal zul je merken dat eten en wijn uit dezelfde regio goed samengaan, dus Lambrusco is een ideale combinatie, maar Barolo, Soave en Chianti Riserva zijn ook geweldige keuzes.
Over het algemeen gaan zachte kazen goed samen met lichtere wijnen, terwijl harde kazen beter samengaan met vollere, krachtigere wijnen. Een goede combinatie is bijvoorbeeld een zachte geitenkaas met een frisse Sauvignon Blanc, terwijl een rijpe Cheddar perfect samengaat met een stevige Cabernet Sauvignon.
Taleggio is een Italiaanse roodschimmelkaas uit, hoe kan het ook anders, Val Taleggio, een bergdal in het noorden van Italië. De kaas wordt al zeker tweeduizend jaar in deze regio gemaakt en heeft een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat kaas alleen échte taleggio is als hij op bepaalde locaties gemaakt is.
Fruit, groente en noten
Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels.
Een Goudse kaas is een 48+ kaas, ook wel volvette harde kaas genoemd. De vorm en grootte is wel wisselend, dit kan zowel een rechthoek kaas (broodvorm) als een ronde kaas (wiel) zijn met een gewicht tussen de 2,5 en 16 kilo.
Verse geitenkazen (niet gerijpt) hebben geen korstflora. Gerijpte geitenkazen daarentegen zijn bedekt met een witschimmel (Penicillium candidum en/of Geotrichum), Geitenkaas is witter van kleur dan kaas gemaakt van koemelk.
Harde kazen – hoe langer gerijpt, hoe harder. Bijvoorbeeld jonge of belegen gouda, emmentaler, gruyère, parmezaan, pecorino en abdijkazen. Schimmelkazen – meestal zachte kazen waaraan schimmelsporen werden toegevoegd tijdens de productie. Bijvoorbeeld camembert, brie en roquefort.
Een witte substantie die 3500 jaar geleden op Chinese mummies is gesmeerd, blijkt een soort kefirkaas, gemaakt van koeien- en geitenmelk. Een mysterieuze witte substantie op mummies in China blijkt 's werelds oudste kaas.
Het resultaat is verbluffend. Onder de kleverige, soms iets muf riekende korst zit een geweldig zacht romige kaas met een smaak die neigt naar bloemen, kruiden en truffel. Niet zonder reden is de Taleggio al bijna duizend jaar de trots van de vallei. En nog steeds onbeperkt houdbaar!
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Ricotta forte wordt gemaakt in de Italiaanse provincie Lecce, door ricotta gedurende een jaar te fermenteren. De textuur en de kleur crème en de smaak niet mis te verstaan, volgens sommigen ronduit penetrant. Een smeerbare stinkkaas dus.
Onze Taleggio heeft een uitgesproken, iets plakkerige oranje korst die geregeld wat blauwe of grijze sporen heeft. Geen zorgen, dit kan je gewoon eten! Hij heeft hierdoor juist een uitgesproken smaak.
De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta's, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil.
Taleggio is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, vlak bij Bergamo in Lombardije. Het is een kaas met een gewassen korst met een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta), die al sinds de 11e eeuw in de regio gemaakt wordt.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.