Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
Fretten komen niet in het wild voor, hoewel er soms wel opgemerkt worden in het wild, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het weggelopen of ontsnapte exemplaren. Maar waarschijnlijk zijn dat dan bunzingen. Fretten kunnen in het wild ook niet overleven.
De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Maak de randen minstens 60 cm hoog en graaf ze 40 cm diep in, want fretten vinden graven zeer leuk. Een zandbak vinden ze daarom fantastisch! Een fret die buiten in de kooi in slaap valt, laat je beter rustig doorslapen.
Afkomst. De fret is een gedomesticeerde bunzing. Het is een ondersoort van de Europese bunzing (Mustela putorius), die mogelijk ooit met de Aziatische steppebunzing (Mustela eversmannii) is gekruist.
Fretten kunnen in principe goed met honden. Er zijn genoeg fretteneigenaren die hun hond gewoon laten loslopen met hun fretten. Fretten vinden het erg leuk om met de honden te spelen en spelen net als honden met hun bek. Vanwege de grootte van een hond resulteert dit vaak in happen in de poten om uit te dagen.
In het wild komen ze niet meer voor. Dus echte vijanden hebben ze niet meer. De paartijd van fretten is tussen maart en augustus. Het wijfje werpt na 42 dagen ongeveer 8 pups.
Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten. Alles wordt opgegeten, van huid tot bot.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Zoals de hond en de kat is ook de fret een roofdier en kan daarom samen in één omgeving leven. Het moet echter wel klikken maar dat geldt voor de hond en/of de kat ook. Zo kan het ook dat fretten onderling niet klikken met elkaar. Veel mensen weten niet dat een fret een huisdier is en hebben nog nooit een fret gezien.
Een fret in zijn nekvel pakken, kan ook helpen. Maar wees daar voorzichtig mee. Een fret laten gapen (in zijn nekvel laten hangen tot hij gaapt), de fret slaan of de fret een tik op de neus geven, heeft geen zin! De fret kan hierdoor wel angstig of opstandig worden.
Maak gebruik van het idee, dat de meeste fretten hun nest niet willen bevuilen. Leg zoveel mogelijk doeken in de overige hoeken, zodat ze deze niet willen bevuilen. Hopelijk werkt dit en zal de fret veel zindelijker zijn. Leer vanaf het eerste moment, dat de poepbak de plek is om zijn behoefte te doen.
Fretten hebben in hun voeding 35-40% eiwit nodig (het beste zijn dierlijke eiwitten), 20-25% vet en slechts weinig en goed verteerbare koolhydraten. Totally Ferret, Hill's® kittenbrokjes en Eukanuba kittenbrokjes zijn op dit moment de beste voeders die beschikbaar zijn voor uw fret.
Een vrouwelijke fret noemt men een moertje en een mannelijke een ram. De vrouwelijke en mannelijke dieren zijn gemakkelijk uit elkaar te houden: de mannelijke fretten zijn een stuk groter, niet gecastreerde mannelijke dieren hebben duidelijke geslachtsdelen en ze ruiken sterk tijdens de bronstperiode.
De fret is in tegenstelling tot andere marterachtigen de enige die gedomesticeerd is. De fret komt dus niet in het wild voor. Sterker nog, het dier kan in de natuur niet overleven.
Fretten kunnen van nature uit slecht tegen de warmte. Meer zelfs, fretten verdragen beter kou dan warmte. Vooral oude, jonge en zieke fretten zijn zeer kwetsbaar bij warme temperaturen.
De meeste fretten houden niet van zwemmen, maar vinden pootjebaden in een bak met 2-3 cm water vinden veel fretten erg interessant of zelfs leuk. Naar speeltjes of snoep happen is een leuke manier om je fretten met water te laten spelen.
Fretten klimmen in bomen, planten en struiken. In het voorjaar kunnen deze behoorlijk snel groeien dus let dan extra op. Hondenkappen van de dierenarts zijn een handigheidje om te hoog klimmen tegen te gaan.
De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt.
Je kunt fretten het beste bij een ervaren fokker kopen. Zij kunnen je vaak veel (achtergrond)informatie geven en je opweg helpen.
Fretten kunnen binnenshuis gehouden worden maar ook buiten. Ze leven normaal in een omgevingstemperatuur van 4-18°C. Onze winters zijn dus te koud om de fret buiten te laten zitten. Een temperatuur boven de 30° kan hitteslag geven dus zet de kooi niet direct in de zon, ook niet binnen.
Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles! Zorg altijd dagelijks voor vers water!
Het is heel belangrijk dat een fret 24 uur per dag water tot zijn beschikking heeft. U kunt dit in een bakje doen en in de kooi zetten. De kans is dan echter groot dat u uw hok dagelijks (of vaker) kunt dweilen. Fretten zijn namelijk gek op water om er mee te spelen.