Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar, chorizo, rauwe ham, cervelaat, salami, osseworst, filet american). Als je rauw vlees door en door verhit (boven de 70 graden), kun je het wel veilig eten.
Vermijd niet-gepasteuriseerde, rauwmelkse zachte kazen zoals sommige soorten brie en kaasjes rechtstreeks van de boerderij. Je kunt beter ook geen rauwe eieren en rauw of half rauw vlees en rauwe vis eten, omdat hierin bacteriën kunnen voorkomen die schadelijk zijn voor je baby.
Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).
Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel en 40 gram kaas. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken, en kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
Je mag gewoon vrijen wanneer je zwanger bent. De behoefte aan intimiteit verschilt per vrouw en is vaak ook afhankelijk van de zwangerschapsduur. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden wat betreft seksualiteit. Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Voldoende voedingsstoffen
Wanneer je zwanger wilt worden, heb je ook eiwitten als bouwstof nodig. Eiwitten zitten in vlees, noten, ei en vis. Zuivelproducten heb je nodig om genoeg calcium binnen te krijgen. Per dag 2 glazen melk, yoghurt of kwark en 1 tot 2 plakken kaas is voldoende.
Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet.
Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Als je dan toch iets moet tillen of dragen houdt je dan aan volgende algemene richtlijnen. Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo.
Vanaf week 20 mag je niet langer dan 3 uur per dag staan of lopen. Niet te veel bukken, hurken, knielen of inspannende houdingen aannemen. Werk maximaal 40 uur per week en niet langer dan 9 uur per dag. Draai vanaf 20 weken zwangerschap geen nachtdiensten meer.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Misselijkheid begint vaak tussen de 4 en 9 weken van de zwangerschap [1,3,7] en gaat bij de meeste vrouwen over na week 14-16 [1,3,6,7,8]. Ongeveer 15% heeft nog last tot 20 weken [3] en 10% houdt klachten gedurende de gehele zwangerschap [1,3,7].