Gebruik gember als smaakmaker, zoals je dat doet met – nou ja, eh– Parmezaanse kaas. Rasp dat restje verse gember over rijst, soep of over je salade. Gemberrasp geeft ook een kick aan zoete gerechten. Rasp een beetje door muffinbeslag of over je warme havermout in de ochtend.
Een beetje geraspte gember is ideaal om een gerecht een licht pikant maar vooral fris, citroenachtig accent te geven. Gember toevoegen in je gerechten, zorgt er ook voor dat ze lichter verteerbaar zijn. Laten we eens kijken waar gember vandaan komt en vooral 10 manieren ontdekken om het te gebruiken en te bewaren.
Voeg een beetje toe aan honing en citroenthee om verkoudheid te bestrijden.Gebruik het om een roerbakgerecht op smaak te brengen . Maak de meest geweldige peperkoek door wat geraspte verse gember in het beslag te doen. Of als je toevallig veel gember hebt om op te maken, kun je het snoepen.
Wellicht kun je dan overwegen om de restjes gember te malen zoals genoemd maar dan met alleen wat citroensap en een klein beetje water. Dit natte mengsel kun je in een ijsblokjesvorm invriezen. En je kunt dan blokjes gembercitroen in een curry of wat dan ook gebruiken.
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Hier is een beter idee: schil je gember niet. We hebben vragen gelezen over of je je gember wel of niet moet schillen op threads op het web, dus besloten we om onze voedingsdeskundige, Dana Angelo White, MS, RD, ATC, te raadplegen. " Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana.
Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt.De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer. Je kunt de gemberwortel ook alvast raspen vóórdat je het invriest. Leg de rasp dan in kleine hoopjes op een bord en zet het bord in de vriezer.
Zodra je gember is gesneden, moet je alle overgebleven wortel ook in een luchtdichte container of plasticfolie bewaren en in het knapperige gedeelte van de koelkast leggen . Zorg er wel voor dat je er binnen 2-3 weken van geniet om verspilling te voorkomen. Als je gember wilt invriezen, is je eerste stap om de wortel grondig te wassen en te drogen.
Een uitstekende manier om gember langer te bewaren is door de gember in te vriezen.
De bladeren zijn rauw eetbaar, maar hebben over het algemeen een taaie, vezelige aard. Gemberbladeren worden niet vaak in hun geheel gegeten. In plaats daarvan worden ze fijngehakt en gemengd in salades, gestrooid als garnering, of fijngehakt en geroerd in graangerechten .
Je hoeft het niet te schillen, hakken of raspen zoals bij verse gember. Haal gewoon een blokje uit de vriezer en voeg het toe aan je gerecht .
Verse gember kun je heel makkelijk verwerken in verschillende gerechten. Schil de knol en hak of rasp deze fijn. Wok het samen met andere specerijen van tevoren in de hete olie voordat je andere ingrediënten toevoegt. Zo wordt gember als basissmaakmaker in veel Oosterse gerechten gebruikt.
De beste manier om gember te schillen
Daar komt een lepel goed van pas, en dat kan niet makkelijker. Het enige wat je hoeft te doen is de punt van de lepel op de gember te drukken, met de kom naar beneden in plaats van omhoog, en hem door de buitenkant van de gember te trekken .
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Na openen is de gembersap nog maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast.
Gember kan geraspt of gedroogd als gemberpoeder gebruikt worden. Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in taaitaai, koek en gebak. In de Indonesische keuken wordt gember gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in babi ketjap en babi pangang.
Het is het beste om gember intact in de koelkast te bewaren, met de schil er nog aan . Je kunt gesneden gember in de koelkast bewaren, maar het blijft dan niet zo lang goed. Om de bewaartijd te maximaliseren, doe je je gember in een diepvrieszak; druk het meeste van de lucht eruit en leg het in de groentelade van je koelkast.
Gember Raspen en Snijden
Een fijne rasp zorgt voor kleine stukjes gember die gemakkelijk vermengen met andere ingrediënten. Als je grovere stukken gember nodig hebt, bijvoorbeeld voor thee of stoofschotels, kun je ervoor kiezen om de gember te snijden.
Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker).
Wanneer u ongeschilde gember in een droge, afsluitbare zak bewaart en de lucht eruit perst, blijft deze een maand goed; geschilde of geraspte gember blijft echter maar twee tot drie weken goed. Om de versheid van gember zo lang mogelijk te verlengen, is invriezen het beste: zowel ongeschilde als geschilde gember blijft tot zes maanden goed in de vriezer.
Andere visuele signalen die aangeven dat het tijd is om de gember weg te gooien , zijn vlekken of schimmel op de buitenkant of afgesneden uiteinden, of een verkleurde binnenkant (donkergeel, bruin, grijs) wanneer gesneden . Textuur: Verse gember is stevig, dus als het zacht of papperig aanvoelt, is het een teken dat de gember bedorven is.
Dit hoeft echter niet te betekenen dat je gember niet meer goed is en dat je de knol moet weggooien. Het blauwe kleurtje is eerder uitzonderlijk en wijst op de aanwezigheid van een krachtig enzym genaamd zingibain. In plaats van vervallen, beschikt je gember dus over een extra heilzame troef.