Japanners leggen de stokjes horizontaal en niet verticaal zoals in China, omdat Japanners geloven dat stokjes een middel zijn om samen te eten met god. Voor dat zij aan hun maaltijd beginnen zeggen ze ''itadakimasu'' wat ''bedankt voor het eten'' betekent.
In de Japanse cultuur is dogeza een manier om diep respect te tonen aan een ander. Het is een essentieel onderdeel van de Japanse traditie. Het woord dogeza betekent op de grond zitten (letterlijk: op de aarde zitten), maar voor de Japanners gaat het niet alleen om zitten.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Een ander niet geheel onbelangrijk punt is het geven van fooien in restaurants. Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
Het avondeten bestaat bijna altijd uit rijst.Enkele veel voorkomende gerechten zijn kip-katsu-curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten hebben.
De meest bekende etiquette uit Japan is waarschijnlijk het buigen bij een ontmoeting, in plaats van het schudden van de handen. Bij het eten met stokjes is erg onbeleefd om de eetstokjes rechtop in een kom rijst of een schaal te zetten.
Zonnebrillen worden in Japan meer geassocieerd met de maffia.
Brood werd voor het eerst in Japan geïntroduceerd in 1543, toen een Portugees schip aanmeerde met christelijke missionarissen, wapens en goederen aan de Japanse kust. De christelijke missionarissen reisden het hele land door om het christendom te verspreiden en brachten brood met zich mee.
Ook Japanse saté (yakitori) is erg populair, en ook sukiyaki, rundvlees gekookt met groenten en tofu in een pot op tafel, is een geliefd gerecht. Ook noedels (soba, udon) zijn in Japan erg populair en worden vaak in plaats van rijst gegeten, opgediend in een diepe kom hete soep met groenten, vlees of vis.
Zoals ik vaak heb gezegd, zijn groenten en fruit in Japan zeer duur, omdat alles wordt geproduceerd in kleine ruimten en zonder enige mechanisatie.” Zelfs op de goedkoopste plaatsen zijn de prijzen heel anders dan wat men in Italië gewend is.
In Japan slaapt men traditioneel op futons die op tatami-matten worden gelegd op de grond. 's Ochtends worden deze futons meestal opgerold en opgeborgen, omdat veel woningen en appartementen in Japan weinig ruimte hebben. Daarom wordt er vaak praktisch met de ruimte omgegaan.
De Japanners staan bekend als harde werkers en hebben wereldwijd de minste slaapuren van iedereen, schrijft The Guardian. Ze tukken gemiddeld 6 uur en 22 minuten per nacht. Ter vergelijking: Britten slapen bijna zeven uur, terwijl Canadezen, Mexicanen en Duitsers gemiddeld meer dan zeven uur de ogen sluiten elke nacht.
Japan is een zeer schoon land en je kunt overal veilig eten. Rauwe vis kun je prima eten, je hoeft niet bang om ziek te worden. Ook worden er gerechten met rauwe (salmonellavrije) eieren aangeboden.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme.
In de Japanse cultuur is het de gewoonte om schoenen uit te doen bij het betreden van een woonhuis of hotel, te buigen als begroeting, geen tips te geven bij het eten, slurp je noodles op, niet met taxi deuren gooien, geef eten/snacks als cadeau en draag vooral kimonos.
Enorme sumoworstelaars schreeuwen vervolgens zo hard mogelijk naar de baby's. De bedoeling is dat de kleintjes zo hard mogelijk huilen. De baby die het hardste krijst, wint de wedstrijd. Voor ons klinkt het zielig, voor de Japanners is het een manier om boze geesten te verdrijven.
Japanners doen dit uit hygiënisch oogpunt en uit respect voor de plek waar ze wonen. Niet alleen bij mensen thuis is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen. Het kan ook zijn dat je bij andere plekken zoals bijvoorbeeld bij een tempel, museum of een pashokje in een warenhuis je schoenen uit moet doen.
In Japan mag u op de meeste plaatsen niet roken. Er mag enkel gerookt worden op de daar duidelijk voor aangegeven plaatsen of cabines. De meeste hotels hebben geen rokerskamers beschikbaar en uiteraard is het verboden om te roken in onze touringcars.
Een pakje sigaretten kost in Japan rond de 300 yen: ongeveer 1,80 euro.
Een ryokan is een traditioneel Japanse herberg. Je slaapt in een futon bed op een vloer van tatami matten. Een ryokan heeft vaak een eigen onsen warmwaterbron. Bij een overnachting is vaak een traditioneel Japanse maaltijd inbegrepen.
De ontbijtgewoonten van de Japanners verschillen veel met die van ons. Gestoomde rijst, een kom misosoep en een vorm van proteïne zijn namelijk vaak de basis van een Japans ontbijt. Hierbij worden dan verschillende bijgerechten gegeten, zoals gestoomde groenten, nori (gedroogd zeewier) of Japanse 'tsukemono'.