Waarmee kan je bamboe combineren? Bamboe is goed te combineren met bijna alle andere tuinplanten. De oosterse uitstraling van bamboe komt daarnaast goed tot zijn recht naast tuinplanten en bomen die dit accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een rode azalea, een Japanse esdoorn of schaduwkruid.
Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.
Kan bamboe in de volle zon? Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
De plantafstand van de bamboe in 2,5 liter pot is 45 cm, gemeten van het hart van de plant naar het hart van de volgende plant. De planten in een pot van 5 en 7,5 liter zet u op 50 cm afstand. Als u een lange haag gaat zetten dan maakt een maatstok die u steeds tussen de planten in kan houden voor dezelfde afstand.
Bamboe planten kan eigenlijk het hele jaar, wanneer de vorst maar uit de grond is. Houd in principe aan dat bamboe planten kan vanaf februari tot aan de herfst. De bamboe is winterhard. Zet de bamboe op een plek in de tuin waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.
De beste grondsoort
Het is verstandig bij het plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten. Over het algemeen is het zo, dat bamboes sneller in de breedte zullen groeien wanneer de grond vrij los is.
De eerste week na het planten kunt u het beste elke dag water geven.Vanaf de tweede week is twee tot drie keer per week genoeg. Houd wel in de gaten dat de grond goed gedraineerd moet zijn. Als er te veel water stil blijft staan in de grond, kunnen de wortels gaan rotten.
“Boomschors, houtsnippers, cacaodoppen of gewoon vers gevallen blad. Het kan allemaal prima als bodembedekking dienen.
Wanneer snoei je een bamboe? In principe kun je het hele jaar door snoeien, maar wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van okt-jan. Dan ligt de aanmaak van jonge scheuten namelijk stil en zijn de nieuwe scheuten voldoende uitgehard om ze niet teveel schade toe te brengen.
Het geheim van de teelt van zeer dikke stammen? Dat is eenvoudig: alle snoeiresten verhakselen en weer uitstrooien onder de bamboe samen met lavameel en compost.Tijdens de groei overvloedig water geven. In een tuin in Vlaanderen hebben vivax-stammen op deze manier al 12 cm doorsnee bereikt!
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup.
Bij het delen hoeft men niet al te veel zorgen te hebben dat bamboe kapot kan gaan. Zodra enkele wortelstokknoppen met voldoende wortelmateriaal aan de deelstukken zitten, ontstaan er betrouwbaar nieuwe halmen. In geval van nood worden alle bovengrondse scheuten terug geknipt en gewacht tot de wortels weer uitlopen.
Alleen donkere plaatsen blijken een ongeschikte locatie te zijn. Als de bamboe op een te donkere plaats staat, wordt hij langer en schubbig, waardoor hij zijn mooie groeivorm verliest. De eisen aan de bodem zijn laag. Elke normale tuingrond die niet te stevig, niet te nat of te droog is, is geschikt voor bamboeplanten.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
De wortels van een woekerende bamboe begrenzen
De groei van een woekerende bamboe stoppen is, als de plant eenmaal in de volle grond is geplant, lastig. Om te voorkomen dat je woekerende bamboe je hele tuin overneemt en andere planten in verdrukking brengt maak je bij het aanplanten gebruik van een wortelbegrenzer.
De wortels van planten lijken meestal heel erg op de boom zelf: even breed, even diep als dat de boom hoog is. Bij bamboe geldt dat niet. Waar bamboe boven de grond een verzameling van lange, dunne sprieten met blaadjes is, is het onder de grond een wirwar van worteltjes die voornamelijk sterk in de breedte groeien.
Waarmee kan je bamboe combineren? Bamboe is goed te combineren met bijna alle andere tuinplanten. De oosterse uitstraling van bamboe komt daarnaast goed tot zijn recht naast tuinplanten en bomen die dit accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een rode azalea, een Japanse esdoorn of schaduwkruid.
Bamboe houdt ontzettend van water, maar te veel gieten kan ervoor zorgen dat de haarwortels lang onder water staan waardoor deze geen zuurstof meer kunnen krijgen. Hierdoor kunnen de gevoelige wortels afsterven. Daarom is het belangrijk dat de bamboe met kluit en al uitgegraven wordt zodat de wortels kunnen drogen.
Levensduur. Wanneer een scherm of mat zwevend wordt bevestigd is de levensduur ongeveer 10 tot 15 jaar.
Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft.Hij geeft het vakantiegevoel terug en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair.
Doordat bamboe volledig composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.
Bamboe is daarnaast goed winterhard en goed bestand tegen onze 'matige' winters. Temperaturen tussen de -15 °C en -20 °C zal de plant prima doorstaan. Bamboe is wel wat gevoelig voor vorstschade.
Volwassen hoogte
Het jaarlijks wegsnoeien van de dunste stengels, het in het voorjaar wegbreken van de dunste scheuten en een flinke bemesting stimuleren de groei naar volwassenheid. Lage soorten bereiken hun eindhoogte al binnen enkele jaren.
Plantafstand: 1 plant per strekkende meter of 3 planten per 2 strekkende meters. Bij weinig geduld 2 planten per strekkende meter. De bamboe moet iets lager staan dan de omringende grond. Water geven hoort bij het uitplanten.