Duitsland is het land dat de meeste onderzeeboten bouwt, nagenoeg allemaal voor export. Brazilië, Zuid-Korea en India zijn sinds kort of worden binnenkort onderzeeboot-bouwers. Nederland heeft jarenlang uitstekende eigen onderzeeboten gebouwd, maar de laatste boot is bijna 20 jaar geleden in dienst gesteld.
Rusland. Met de hete adem van de Chinezen in de nek heeft Rusland nog altijd het op één na machtigste leger ter wereld. Het telt de meeste tanks, de meeste vliegtuigen na de VS, en de meeste duikboten na de VS en China.
Tegenwoordig bezitten het Amerikaanse en het Russische leger de grootste onderzeeboten. Voor de bepaling van de grootte van een onderzeeboot wordt gekeken naar de waterverplaatsing onder water (submerged displacement), uitgedrukt in ton, waarbij één ton gelijk is aan een volume van één kubieke meter verplaatst water.
Hoeveel onderzeeërs heeft Nederland? De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse zijn moderne conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit 'ondiep' water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.
De Typhoon-klasse onderzeeër is 's werelds grootste onderzeeër ooit gebouwd. Het is een door kernenergie aangedreven ballistische duikboot, ontworpen en gebouwd door de Sovjet-Unie die onder water raketten kunnen afvuren.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
Ook zijn de Nederlandse onderzeeboten een belangrijke nichecapaciteit voor de NAVO en de EU. Het heeft meerwaarde omdat het zeldzaam is. Bij de Nederlandse onderzeeboten is dat vanwege hun specifieke eigenschappen, zoals het kunnen opereren in relatief ondiep water.
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.
Bijna allemaal behoren die toe aan de VS (1.800) of Rusland (1.625). Het SIPRI - een onafhankelijk internationaal instituut dat wereldwijd onderzoek doet naar geweld, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening - maakte ook een overzicht van het aantal kernkoppen per land.
Zo beschikte de Chinese marine in 1990 niet over moderne jagers, fregatten of onderzeeboten. In 2018 telde de Chinese vloot onder meer al ongeveer 25 moderne jagers, meer dan 40 moderne fregatten en iets minder dan 50 moderne onderzeeboten.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
1. Verenigde Staten (0.0453) Het zal jullie niet verbazen dat het goed georganiseerde leger van de Verenigde Staten het beste scoort. Het bizarre budget van het Amerikaanse leger is maar liefst $612 miljard.
De VS is staat op nummer 1 van de sterkste legers van de wereld.
Noord-Korea
Onder de 967 marine-activa bevinden zich 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsvaartuigen. Die schepen zijn grotendeels van Sovjet-, Chinese of Noord-Koreaanse afkomst en zijn in de meeste gevallen van lage kwaliteit en slecht onderhouden.
1. Verenigde Staten. De Verenigde Staten zijn ook in 2020 nog altijd het machtigste land ter wereld. De VS heeft de grootste economie ter wereld en het sterkste leger.
De zes onderzeeboten van de Barracudaklasse zijn de nieuwste onderzeeboten van de Franse marine. De eerste, FS Suffren, is in 2020 in dienst gesteld. De Barracudaklasse bestaat uit nucleaire 'aanvalsonderzeeboten' (SSN).
Rusland is de grootste kernmacht ter wereld. De wapens zijn er vooral om de grootste vijand, de Verenigde Staten, af te schrikken.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
'Rusland heeft soldaten nodig: ze verdienen nu omgerekend meer dan drieduizend euro per maand' Het succes van het Oekraïense tegenoffensief toont aan dat Rusland niet genoeg soldaten aan het front heeft. Toch is een algehele mobilisatie volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov voorlopig geen optie.
De zes Type 212A onderzeeboten (of in het Duits: Klasse 212A) vormen de Duitse onderzeebootvloot. De middelgrote onderzeeboten zijn conventioneel voortgestuwd en voorzien van Air Independent Propulsion (AIP).
Alle ons omringende landen hebben hun legers uitgerust met onderzeeërs. België niet, en daar blijkt een steekhoudende verklaring voor. 'Onze marine dateert van net na de Tweede Wereldoorlog', legt Francois Winkelmans uit, woordvoerder van de Belgische marine.
In totaal beschikken zes landen over kernonderzeeboten, te weten de Verenigde Staten, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Volksrepubliek China en India, dat in 2009 zijn eerste van vijf kernonderzeeërs te water heeft gelaten.