Het UWV kan de werkgever dan verplichten om nog een jaar het loon door te betalen. De werkgever kan een verzoek om ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid indienen bij het UWV als:u langer dan 2 jaar (of 3 jaar) ziek bent en daardoor uw functie niet kunt vervullen.
Sinds 2014 is het niet langer mogelijk om een contract van onbepaalde duur te beëindigen enkel en alleen omwille van het feit dat de werknemer langdurig ziek is. Ook al bent u lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang u ziek bent, wordt uw arbeidsovereenkomst geschorst.
Werknemer en Ziektewet-uitkering
De Ziektewet-uitkering van uw werknemer stopt als hij weer aan het werk kan, de AOW-leeftijd bereikt of overlijdt. Anders eindigt de uitkering na maximaal 104 weken (2 jaar). Is uw werknemer dan nog ziek, dan krijgt hij mogelijk een WIA-uitkering.
Eigen risico dragen voor een WGA-uitkering duurt maximaal 10 jaar. Daarna neemt UWV de verantwoordelijkheid voor de uitkering van uw (ex-)werknemer van u over. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.
Nadat u 10 weken een Ziektewet-uitkering heeft gehad, bent u weer beter. Omdat de maximale uitkeringsduur van uw WW-uitkering voordat u een Ziektewet-uitkering kreeg nog niet bereikt is, kunt u opnieuw WW aanvragen. U kunt namelijk nog maximaal 33 weken (52 – 19) WW krijgen. U vraagt een WW-uitkering aan via uwv.nl.
In de Ziektewet is geregeld dat zieke werknemers die geen vaste baan hebben en geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Bijvoorbeeld als u uitzendkracht, oproep- of invalkracht bent. Of als uw contract afloopt tijdens uw ziekte. Of als u WW krijgt.
Als u geen of onvoldoende arbeidsverleden heeft, dan kunt u bij arbeidsongeschiktheid niet op het UWV terugvallen en heeft u geen recht op een WIA (voorheen WAO), IVA of WGA arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
U heeft minstens 1 keer in de 6 weken een gesprek met uw werkgever. Samen kijken jullie of het u lukt om het plan te volgen. Als dat niet lukt, kijken jullie waardoor dat komt. U en uw werkgever vertellen de bedrijfsarts steeds hoe het werken gaat.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
U heeft maximaal 2 jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Maar uw Ziektewet-uitkering kan ook eerder stoppen. Bijvoorbeeld omdat u de AOW-leeftijd bereikt.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Kan uw werknemer het werk waarin u hem heeft herplaatst door ziekte niet meer doen? Dan betaalt u hem 2 jaar (104 weken) het loon door. Heeft uw werknemer recht op een uitkering en kan hij minder werken doordat zijn gezondheid slechter wordt? Dan geeft hij dat door aan UWV.
Je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Ook niet of je bij de huisarts bent geweest. Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
De arbodienst of bedrijfsarts mag (medische) gegevens van u opvragen bij uw behandelend arts (huisarts of specialist) als dit nodig is voor uw verzuimbegeleiding. Maar uw behandelend arts heeft medisch beroepsgeheim. Daarom mag uw arts de gevraagde gegevens alleen doorgeven als u hiervoor toestemming heeft gegeven.
Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.
De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.
De tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is in 2022 € 416,00 per persoon. Ontvangt u een WIA-, Wajong-, WAO- of WAZ-uitkering van het UWV en bent u tenminste 35% arbeidsongeschikt? Dan krijgt u in 2022 een tegemoetkoming van € 230,00.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon. In bijzondere gevallen kan deze uitkering hoger uitvallen: tot maximaal 100 procent van het WIA-maandloon.
Hoogte WAO-uitkering
Een WAO-uitkering is maximaal 75% van het loon dat u vroeger had.