Een open vraag geeft de ruimte die nodig is voor de ander om zelf te vertellen wat hij of zij op dat moment belangrijk vindt. Op die manier kom je veel meer te weten dan wanneer je alleen jouw denkbeelden toetst of een checklist afwerkt. Dit betekent overigens niet dat je nooit gesloten vragen zou mogen stellen.
Voordelen van gesloten vragen:
Het is gemakkelijker en sneller voor respondenten om te antwoorden. De antwoorden van verschillende respondenten zijn gemakkelijker te vergelijken. Antwoorden zijn eenvoudiger te coderen en statistisch te analyseren. De antwoordkeuzes kunnen de vraagbetekenis voor respondenten ...
Het grote voordeel van open vragen stellen, is dat je de ander ermee uitnodigt heel veel informatie te geven. Als je een gesloten vraag stelt, kan de ander alleen maar “ja” of “nee” zeggen. Als je echt veel te weten wilt komen, heb je niet veel aan een gesloten vraag.
Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn 'ja'-/ 'nee'-vragen of meerkeuze vragen.
Een open vraag is een neutrale niet-suggestieve vraag, waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn en die uitnodigt tot nadenken, blootgeven en uitweiden. Dit in tegenstelling tot een gesloten vraag, die met "ja", "nee" of een kort feitelijk antwoord kan worden beantwoord.
U kunt dit soort vragen gebruiken als u aan de ondubbelzinnigheid en omvang van de antwoorden in gesloten vragen twijfelt. Dankzij de combinatie van open en gesloten type vragen wordt de respondent op geen enkele wijze beperkt en de manier van antwoorden ligt aan hem/haar.
Zinvolle vragen / zinloze vragen: een indeling
Groep A: Vragen die je kunt stellen en waarop jij en/of een ander een antwoord kunt geven. Dit noemt Schwab zinvolle vragen. Groep B: Vragen die je kunt stellen en waarop noch jij en/of noch een ander een antwoord kan geven.
Een retorische vraag is een stijlfiguur waarbij iemand een vraag stelt, en daar geen antwoord op verwacht. Iemand zou bijvoorbeeld kunnen roepen: [Ben je helemaal gek geworden?] De steller van de vraag verwacht hier natuurlijk geen ja of nee op, maar wil aangeven dat hij denkt dat je gek bent.
Een waarom vraag is een vraag waarmee iemand op zoek gaat naar de reden van iets (de motivatie van iemands handelen of denken) of naar de verklaring waarom iets het geval is.
het gevaar van de waarom-vraag
Het kan aanvallend overkomen. De waarom-vraag roept bij veel mensen het gevoel op dat ze zich moeten verantwoorden. Dat ze verplicht zijn zich te verdedigen tegenover de vragensteller. En dat is het laatste wat je wil!
Kinderen beginnen met vragen waar een makkelijk en feitelijk, antwoord op is - wat, waar en wievragen. Wat is dat, waar is de hond en wie loopt daar? Rond de 2,5 a 3 jaar komen kinderen op het idee om 'waarom'-vragen te stellen.
Het idee achter de techniek is eenvoudig; als je 5x achter elkaar een 'waarom'-vraag stelt zal de oorzaak van je probleem duidelijk worden. Met de techniek kun je laag-voor-laag de symptomen 'afpellen' die je het zicht op het echte probleem ontnemen. Vervolgens kun je de ware bron van je probleem elimineren.
Wanneer je iemand beter wil leren kennen is het niet genoeg om alleen maar vragen te stellen. Het stellen van goede vragen is één ding. Je moet daarnaast ook actief luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Neem af en toe een pauze om de antwoorden van de ander op jezelf in te laten werken.
Blijf kalm
Als je in paniek raakt, kun je niet meer helder denken. En dan loop je het risico dat je een antwoord geeft waar je niet over nagedacht hebt. Haal een paar keer diep adem en zeg tegen jezelf dat de wereld niet vergaat als je een antwoord niet weet. Je moet alleen wel op zoek naar iets wat je wél kunt zeggen.
Een veel gemaakte fout is het stellen van een cocktailvraag. Dit zijn meerdere vragen in één zin. Voorbeeld: "Heeft u al een bestemming in gedachten en in welke periode gaat de reis plaatsvinden, om hoeveel personen gaat het precies?
Er zijn open, gesloten en suggestieve vragen, controlevragen en tegenvragen.