“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft namelijk níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Wanneer ik de koelkast kouder wil zetten moet ik dan naar een hoger of een lager cijfer draaien? De cijfers op de thermostaatknop staan voor het koudeniveau binnenin de koelkast. Hoe lager het cijfer des te hoger (warmer) zal de temperatuur in het koelgedeelte zijn.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 6 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Als de koelkast slechter gaat koelen kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat het spiraal in het koelvak bovenin de koelkast vol zit met ijs. Daardoor kan de koeling behoorlijk beperkt worden. Dit is gemakkelijk op te lossen door de koelkast uit te schakelen en deze te laten ontdooien.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
We belanden op de site van Milieu Centraal en stuiten op deze zin: „De koudste plek is direct boven de groentela achterin.” Als de koelkast goed is afgesteld, weet een medewerkster van Milieu Centraal te melden, is het boven de groentela 0 tot 3 graden, boven in de koelkast een graad of 4 en in de deur zo'n 6 graden.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Wij adviseren een temperatuurinstelling van +4°C voor de koelruimte. Bewaar gevoelige levensmiddelen niet warmer dan +4°C. De temperatuur in de eventuele vershoudzone wordt op 0°C gehouden. Als er een laagje ijs op etenswaren in de vershoudzone komt, zet de temperatuur dan iets hoger.
Temperatuur koelkast controleren
De meeste koelkasten staan niet continue te koelen. Zodra hij de juiste temperatuur heeft bereikt, stopt hij met koelen en hoort u hem dus niet. Heeft u nu toch twijfels over de temperatuur, dan kunt u die met een koelkast thermometer meten.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter.
Ik heb hetzelfde probleem gehad en inderdaad moet je voor harde reset de knop vacation mode en de power freese knop 10 seconden indrukken. De display werkt dan terug.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
TemperaTuur-toets
Druk op de Temperatuur toets op het bedieningspaneel om de temperatuur af te stellen van warm naar laag en koud. Door op de Temperatuur toets te drukken, wordt de temperatuurinstelling steeds opnieuw gewijzigd.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Melk en andere zuivelproducten kun je het beste op de een na laagste plank bewaren en op de laagste plank horen vlees, vis en andere rauwe producten. Op de bovenste plank kun je het beste de dingen bewaren die niet meer gekookt hoeven te worden, denk hierbij aan restjes.
Het is daarom belangrijk dat de vriezer zoveel mogelijk geïsoleerd wordt. Check altijd even of het deurtje écht goed gesloten is. De vriezer zal extra gaan draaien als er warme, vochtige producten in geplaatst worden. Dit resulteert namelijk in condensvorming, wat zal aanvriezen.