Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Foto's maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
Het is verboden om explosieve, ontvlambare, giftige, giftige stoffen en vloeistoffen, wapens en vloeibare gassen in de bagage te vervoeren.
Vermijd rauw en onvoldoende verhit voedsel, zoals salades .
Bepaalde items, zoals vuurwapens, illegale drugs en namaakgoederen, zijn ten strengste verboden. Er gelden ook beperkingen voor voorwerpen zoals culturele artefacten, bedreigde diersoorten en bepaalde voedingsmiddelen.
In heel Turkije is al langer een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Vooral door de terroristische organisaties PKK en IS. Gebouwen van de Turkse overheid, gebedshuizen en plekken waar veel toeristen komen, kunnen doelwit zijn.
Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
In Turkije zijn twee soorten toiletten: de westerse en de hurktoiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer, waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Een typisch Turks ontbijt bestaat meestal uit een mandje met gesneden vers brood en boter, fetakaas en salami, verse yoghurt, jam of honing, olijven, eieren (gekookt, roerei of gebakken), vers gesneden fruit , gedroogd fruit, tomaat en komkommer.
In Turkije, waar mensen moeten kunnen vertrouwen op halalvlees, werd ontdekt dat de Döner kebab naast paard ook varken bevat. Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Ook is in het in de meeste toeristische plaatsen mogelijk om met euro's te betalen. Euro's kan je ook op veel plekken omwisselen voor Turkse Lira's. Meestal is het voordeliger om met Turkse Lira's te betalen, maar als je slechts een enkele keer gaat shoppen tijdens je vakantie is betalen met euro's wel zo gemakkelijk.
Houd er wel rekening mee dat u in een moslimland verblijft en dat betekent vooral dat vrouwen niet te bloot gekleed moeten gaan. Als u een moskee wilt bezoeken, dan is het aan te raden om uw kleding hierop aan te passen. Zorg dat uw schouders bedekt zijn en dat u een lange broek of rok/jurk draagt.
Vakantie Turkije veilig? In de badplaatsen langs de kust, zoals onder andere Alanya, Side, Antalya, Marmaris, Bodrum, Belek, Kemer en Kusadasi is niets aan de hand. Je kunt hier met een gerust hart vakantie vieren. Daarnaast hebben de vakantiehotels de veiligheid van hun gasten hoog in het vaandel staan.
Je benen over elkaar slaan of de onderkant van je voeten laten zien, wordt in Turkije als beledigend beschouwd. Maak geen denigrerende opmerkingen over de Turkse vlag, of Kemal Atatürk, de Founding Father van de Turkse Republiek, of eigenlijk over iets anders over Turkije. Het is duidelijk onbeleefd en respectloos!
Respect voor de gastheer: Geef de gastheer een compliment over de maaltijd en spreek je dankbaarheid uit. Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, neem dan een klein cadeautje mee als blijk van waardering. Je bord leegeten: Het wordt als beleefd beschouwd om je bord leeg te eten . Eten op je bord laten liggen kan worden geïnterpreteerd als een teken dat je niet van de maaltijd hebt genoten.
Kalkoeneieren zijn absoluut veilig om te eten . Zoals met elk type ei, is het het beste om ze eerst te koken, of op zijn minst te pasteuriseren, om schadelijke bacteriën te doden. Kalkoeneieren zijn eigenlijk best goed voor je.
Als de servicekosten nog niet aan uw rekening zijn toegevoegd, dan is fooi geven naar eigen goeddunken - maar zal altijd worden gewaardeerd . Het personeel dat in restaurants en hotels in Turkije werkt, heeft vaak zware banen voor een lager salaris - denk twee keer na voordat u een fooi-aanvraag op hun betaalterminals annuleert.
Ook voor alleenreizende vrouwen kan Turkije een geschikte vakantiebestemming zijn. Ondanks het een grotendeels Islamitisch land is, kan heb je als vrouwelijke toerist toch veel vrijheid. Zo lang je je aan bepaalde richtlijnen houdt, kan je van een zorgeloze vakantie genieten.