Oude Tawny port (10 jaar en ouder) – 3 tot 6 maanden. Vintage port – 1 tot 3 dagen. Crusted port – 1 tot 2 weken.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Tawny Port is genoemd naar de taankleur ofwel Tawny kleur van de wijn. Deze kleur ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Tawny Port is een mengeling van ports van verschillende oogstjaren.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Na opening blijft een fles Ruby Port zo'n twee tot drie weken goed. Wat wel grappig is: de volgende dag smaakt een glas uit deze fles meestal beter dan de avond dat je de fles opende. Het contact met zuurstof zorgt er namelijk voor dat de port zachter en voller wordt.
Een Late Bottled Vintage port en een oude tawny port (ook colheita) kan je wel bewaren en deze worden in sommige gevallen beter, maar soms ook niet. Deze beide port zijn nu geschikt om te drinken en zijn optimaal van smaak. Je kunt ze prima een tijd bewaren, maar de kwaliteit wordt er soms iets beter op en soms niet.
1. Kopke 10 Years – 75 cl. Deze port van Kopke is een Tawny port met een gemiddelde leeftijd van minimaal 10 jaar. Heerlijk om te schenken bij een kaasplank met nootachtige kazen zoals Comté.
Tawny is onze favoriete portsoort; je proeft karamel, vijgen, en veel meer diepte dan een ruby. Je drinkt 'm het lekkerst bij een temperatuur van zo'n 13 tot 16 graden. Maar tegenwoordig zijn er ook porthuizen die tawny's maken die je beter koud kan drinken.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.
Colheita is Portugees voor 'vintage'. Dit is, net als een Vintage port, een port van één jaargang. Het verschil is echte dat een Colheita langer dan zeven jaar in houten vaten gerijpt is. Op het etiket staat naast het oogstjaar het jaar van botteling.
Bewaar de port op een plek met een constante temperatuur. Het beste is in de koelkast. De lage temperatuur zorgt er namelijk voor dat de wijn minder snel veroudert. Als je de port wil schenken, is het belangrijk om deze wel op temperatuur te laten komen, nadat de port uit de koelkast is gehaald.
Goede port Jaren
960, 1963, 1966, 1970, 1975, 1977, 1980, 1985, 1991, 1992, 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2009, 2011, 2016 uiterst zeldzaam en duur zijn de topjaren van nog langer geleden 1912, 1927, 1945, 1948. dit zijn de officieel gedeclareerde Portjaren.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
PORT IN HET KORT
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
Omdat Vintage port zo oud kan worden moet je de wijnen dan ook onder de beste condities opslaan. De meest ideale manier om een portwijn op de slaan is in een wijnkoelkast. In een wijnkoelkast heerst er de meest ideale temperatuur en altijd de juiste luchtvochtigheid.
De Rode Ports
Twee grote categorieën: de « Tawny » en de « Ruby ». - De « Tawny » zijn afkomstig uit rode druivenrassen en rijpen meerdere jaren in eikenhouten vaten of tonnen. - De « Ruby », ook afkomstig uit rode druivenrassen, rijpen na één tot drie jaar in vaten, hoofdzakelijk verder in flessen.
Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Wil je een Port kopen, let dan goed op welke soort je koopt. Een Ruby Port is vaak robijnrood van kleur, en heeft een zoete volle smaak. Een Tawny Port is minimaal 3 jaar gerijpt en heeft een zachtere en complexere smaak.