Koffie en theïne-houdende thee kunnen de sluitspier verder verslappen waardoor het maagzuur alleen maar sneller omhoog komt. Kruidig eten: Ook kruiden zoals pepers, tijm, salie, dragon en knoflook werken niet bevorderend op het maagzuur dus probeer deze te minderen.
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. U krijgt eerder last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit en een vette maaltijd blijft veel langer in uw maag. Het maagsap stroomt dan eerder in de slokdarm terug.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Gebruik een voeding met voldoende voedingsvezels (zoals volkorenbrood, groente, fruit en rauwkost) en drink minimaal 1,5-2 liter per dag. verdeel de maaltijden over de dag. Gebruik liever zes kleine maaltijden dan 3 grote maaltijden. vermijd erg vet eten.
Daarnaast worden roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en voeding (zoals scherpe kruiden, citrusvruchten, ui en vet voedsel) in verband gebracht met brandend maagzuur. Het is niet voldoende bewezen dat het vermijden van deze middelen in het algemeen een gunstig effect heeft.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Hierdoor eten mensen doorgaans iets minder en wordt de maag minder snel vol, overvolle magen kunnen sneller tot brandend maagzuur leiden. Fruit als kiwi's, ananas en mango kan helpen. Volkorenproducten, zoals havermout, zilvervliesrijst en couscous zijn goede vervangers van witte rijst en pasta producten.
Ook rijstwafels, stukjes droog brood, soepstengels of pepermunt binden makkelijker met het maagzuur. Probeer verder die voeding te vermijden waar je last van hebt. Vaak verergeren koolzuurhoudende dranken, koffie, vet eten of sterk gekruid eten de klachten van brandend maagzuur.
Vezelrijke voedingsmiddelen
Vezelrijke voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je je vol voelt, waardoor je minder snel te veel eet, wat kan bijdragen aan brandend maagzuur. Eet dus gezonde vezels uit deze voedingsmiddelen: Volkoren granen zoals havermout, couscous en bruine rijst. Wortelgroenten zoals zoete aardappelen, wortels en bieten.
Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Groente en fruit zoals kool, sperziebonen, rode bessen en sinaasappel. Noten zoals pistache en amandelen.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen.
Bij brandend maagzuur kan het helpen om een product voor maagzuur te gebruiken, zoals een maagzuurremmer. Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter.
Factoren die reflux kunnen verergeren of uitlokken zijn: Overgewicht. Alcohol-, cafeïne- en nicotineconsumptie. Vette en pikante spijzen eten.
Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden. De meerderheid van de patiënten kan behandeld worden met medicijnen die de maagzuurproductie doen afnemen of die het zuur neutraliseren.
Je hebt reflux of gastro-oesofagale reflux wanneer er wat zuur of gallige (niet-zure) terugvloei is vanuit de maag naar de slokdarm. Reflux is een frequent probleem aangezien ze bij ongeveer 40% van de volwassenen voorkomt.
Zoals hierboven beschreven kan voeding een trigger zijn voor brandend maagzuur. Van de volgende etenswaren is bekend dat zij brandend maagzuur kunnen stimuleren of verergeren: pittige kruiden, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, alcohol, pepermunt zijn enkele van deze etenswaren.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
Tevens kan Rennie 680 mg/80 mg worden gebruikt bij de directe behandeling van klachten als gevolg van een te sterke verzuring van de maaginhoud, bijvoorbeeld bij brandend maagzuur.
IJs bevat erg veel vet en zuivel, waardoor het pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en een indigestie kan veroorzaken. Zeker wie lactose-intolerant, moet ver wegblijven van ijs of kiezen voor zuivelvrije alternatieven.