Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.
Kerstverlichting is een vorm van verlichting die als versiering dient rond kerstmis.
Deze lichtjes symboliseren nieuw leven. Tegenwoordig doen we kerstverlichting in de boom, voornamelijk ook met het oog op brandveiligheid. Origineel was het versieren van de kerstboom dus een manier om de geesten en goden gunstig gezind te stellen.
De christelijke kerken, en dan met name de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd veracht. De spar heeft namelijk niets te maken met de inhoud van het kerstfeest. Tegenwoordig staat de kerstboom in sommige kerken symbool voor 'Het Licht'. Voor anderen is het gewoon een goede sfeermaker.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
Het Christendom en het kerstfeest
De Christelijke kerken, en vooral de Rooms-katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest namelijk helemaal niets te maken.
De eerste pieken hadden de vorm van een ster. De ster verwees naar de ster die de Drie Koningen de weg wees naar de geboortestal van Jezus. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt de top van de kerstboom vaak nog steeds versierd met een ster.
Germaanse herkomst
De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Maar ook van de Romeinen is bekend dat ze hun huis versierden met groene takken en verlichting. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.
In 1882 werd voor het eerst een elektrische verlichting aangebracht in een echte kerstboom. Dat werd gedaan door Edward Hibberd Johnson, een collega en vriend van Thomas Edison.
De traditie van lichtjes in de kerstboom komt uit het Duitsland van de 17e eeuw, en zo'n 200 jaar later werden deze door de technische vooruitgang vernieuwd. Drie jaar nadat Thomas Edison de elektrische gloeilamp uitvond, kreeg een van zijn vrienden namelijk een idee.
Warm witte kerstverlichting
Warm wit is een heldere, witte kleur waardoor je kerstboom mooi sprankelende verlicht is. Tevens lijkt de kleur 'warm wit' het meeste op de kleur van een heldere groeilamp. Het licht van een LED lampje met 'warm wit' vinden de meeste mensen te fel in huis, maar wel mooi voor in de tuin.
Gekleurde LED-lampjes verbruiken 5,1 Watt. Reken je dat om naar de tijd dat ze aanstaan dan kost je dat gemiddeld € 0,18 voor de hele kerstperiode. De ouderwetse lampjes verbruiken per 100 lampjes 19 Watt. Tijdens de hele kerstperiode kost je dit ongeveer 6,84 kWh.
Een snoer met 10 ledlampen verbruikt tussen de 1-2 Watt, terwijl een snoer met 100 lampjes tussen de 0,6 en 6 Watt verbruikt. Opteer je voor knipperlampjes, dan zal je tussen de 0,6 en 7,5 Watt mogen rekenen. Een lichtslang of lichtfiguur verbruikt dan weer het meest: rond de 5 Watt per meter.
Bij elke lamp staat aangegeven hoe lang deze meegaat. De maximale levensduur van een LED lamp is 50.000 branduren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom LED verlichting zo populair is. Gemiddeld zie je dat de lampen een levensduur van 15.000 tot 20.000 uur hebben.
Volgens sommige bronnen verwijst de piek naar de Ster der Wijzen of een geabstraheerde weergave daarvan. Volgens een andere theorie zou de piek een gespieste appel zijn (vergelijk de vorm van de piek), daar appels van oudsher een versiering waren van de Germaanse boom op het Joelfeest, het Germaanse Zonnewendefeest.
De gulden was wat de euro nu is: de standaard munt. Deze had ongeveer een waarde van 0,45 euro. De munt werd ook wel een piek, pegel op pop genoemd. Tot 1948 was er ook een halve gulden in omloop die de waarde had van, je raadt het misschien al, een halve gulden.
Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus met figuren van hout of gips, die vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden is, vaak onder de kerstboom.
De oorsprong van de kerstboom
Zijn huwelijk met de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Ishtar (in de Bijbel: Astarte of Asjera) leidde steevast tot zijn dood. Bij de verering van Astarte horen groenblijvende bomen (ook bekend als de kerstboom, die ook een altijd groenblijvende boom is).
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Na Driekoningen mag de kerstboom weer weggehaald worden. Het is en blijft een rotklus om alle lichtjes weer uit de boom te halen en netjes op te bergen en ook de uitvallende naalden zijn geen pretje.