Om te bepalen of je schoenen aan vervanging toe zijn kun je kijken naar het slijtagepatroon. Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn belangrijke tekenen van verval. Daarnaast kun je kijken naar rimpels in de tussenzool – dat is een teken dat de oorspronkelijke demping achteruit is gegaan.
Hoe vaak loop je hard? Na ongeveer 700 kilometer op je hardloopschoenen zijn deze toe aan vervanging, omdat de demping vermindert of zelfs verdwijnt. 700 kilometer lijkt misschien ver en je kan je er wellicht niets bij voorstellen, maar bij 2 rondes van 6,5 kilometer per week zit je daar na een jaar al aan.
Je hebt de schoenen al heel lang
Als je van tijd uitgaat om te bepalen wanneer je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn, moet je weten dat een hardloopschoen meestal drie tot zes maanden meegaat, legt Machowsky uit. Maar dat kan ook langer zijn als je af en toe loopt, of korter als je traint voor een marathon.
Wanneer nieuwe hardloopschoenen? Over het algemeen moet u ongeveer na 1000 kilometer uw hardloopschoenen vervangen.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak, de milieustraat of een schoenenwinkel (bijvoorbeeld Nelson) brengen. Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer.
Kilometers bijhouden
Over het algemeen geldt de dat je na 1000 kilometer een hardloopschoen moet vervangen. Je hardloopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures.
Gemiddeld kan er op een schoen zo'n 1000 tot 1500 km gelopen worden.
De grote meerderheid van de lopers kiest voor schoenen tussen € 100 en € 150,00 euro.
Hardloopschoenen zijn meestal ontwikkeld voor op de weg. Wandel je op onregelmatiger of glad terrein, dan kun je wel wat meer profiel gebruiken. Heb je fijne trailschoenen, dan kun je die gebruiken als je in de ruige natuur gaat wandelen.
Dit kan worden veroorzaakt door de kwaliteit van uw schoenen, maar ook door de manier van lopen. Door voetproblemen als doorgezakte voeten, platvoeten, holvoeten, klauwtenen of overproneren worden schoenen anders belast. Hierdoor slijten de schoenen op andere plekken dan normaal.
De beste manier is om je vieze of stinkende sportschoenen of hardloopschoenen zelf met de handen te wassen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een emmer met koud water en een milde zeep. Haal de veters en binnenzooltjes eruit voordat je begint met wassen.
De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Dit hangt nauw samen met jouw loopstijl, de ondergrond waarop je loopt, het model van schoen, je lichaamsgewicht… Een goede richtlijn om je op te baseren is gemiddeld 700 à 1000 km per paar loopschoenen, voor de typische wedstrijdschoenen gelden weliswaar andere regels.
1. De schoen met de meeste demping: Nike Invincible. De Invincible is de hardloopschoen van Nike die het meeste comfort onder de voet biedt en je een dempend en ondersteunend gevoel geeft. Als je een schoen zoekt die bij elke stap zacht, veerkrachtig en responsief aanvoelt, dan is de Nike Invincible perfect.
Hoe vies je hardloopschoenen ook zijn, je mag ze nooit wassen in de wasmachine. Het wasmiddel en de rotaties van de wasmachine tasten de structuur van de schoenen aan. Dit gaat ten koste van de demping en kunnen blessures of irritaties veroorzaken. Wissel meerdere paren af bij meer dan 3x per week hardlopen.
Conclusie. Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen.
Als je geen haast hebt en een beetje doorloopt, is wandelen net zo goed voor je als joggen. Maar heb je weinig tijd, dan is joggen beter. 'Het feit dat je gezondheid evenveel verbetert van rennen als van lopen, maar dan in de helft van de tijd, maakt hardlopen zo aantrekkelijk', zegt Brellenthin.
Als algemene regel geldt dat je je hardloopschoenen tussen de 600 en 800 km moet vervangen. Als jouw hardloopschoenen echter geen tekenen van overmatige slijtage vertonen, kun je ze misschien langer dragen zonder dat het risico op blessures vergroot wordt. Waarom moet je je hardloopschoenen regelmatig vervangen?
Begin met een korte, rustige training, een loopje van 15 minuten. Pittige tempotrainingen of lange duurlopen kun je beter op schoenen doen die je al kent. Ga een stukje wandelen. Bouw langzaam op qua afstand en intensiteit.
Een afname van de bloeddruk, verbetering van de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Én een verbetering van de cholesterolwaardes. het lichaamsgewicht. Hardlopen versterkt de spieren, banden, pezen en gewrichten.
Als algemene regel geldt dat je je hardloopschoenen tussen de 600 en 800 km moet vervangen. Als jouw hardloopschoenen echter geen tekenen van overmatige slijtage vertonen, kun je ze misschien langer dragen zonder dat het risico op blessures vergroot wordt.
Je moet je voorvoet heen en weer kunnen bewegen zonder dat je over de randen van de inlegzool gaat. Je moet ook boven het breedste deel van je voeten zeker een halve centimeter ruimte hebben tussen je voet en het bovenwerk. Als de schoen voor jou te smal is, voel je vooral dat je kleine teen in de knel zit.
Er is een groot onderscheid tussen verschillende merken en modellen. Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni.