Heel Spanje heeft een sterke band met de stierenvechterskunst, maar in Sevilla, Córdoba en Málaga leeft dit het meest. Andalusië heeft dan ook de grootste stierenvechters voortgebracht. De persoon die bij het stierenvechten de stier uitdaagt en bevecht wordt de 'torero' genoemd.
In tegenstelling tot veel andere provincies van Spanje is in Málaga het stierenvechten nog niet verboden. In de periode april tot en met september zijn er geregeld stierengevechten, met als hoogtepunt de Feria de Málaga (de feestweek van de stad) in augustus, waarbij dagelijke gevechten zijn in de plaza de toros.
Tegenwoordig vinden in de arena nog steeds stierengevechten plaats, net zoals festivals en concerten. In tegenstelling tot andere regio's in Spanje is stierenvechten nog niet verboden in Valencia. Stierengevechten zijn o.a. rond de festivals Feria de Julio, Día de la Comunidad Valenciana en Las Fallas.
Naast Spanje is stierenvechten ook populair in Portugal, waar men meestal nog steeds te paard met de stieren vecht, en in het zuiden van Frankrijk, waar het in vele arena's verboden is de stieren in de ring te doden.
De fokkers verdienen tussen 4000 en 5000 euro per stier , tenminste als de dieren in de arena's eindigen, vertelt hij. Slachthuizen betalen vijf tot hooguit tien procent van die waarde. "Ik vind het zo zielig om te zien dat die stieren naar het slachthuis moeten.
Uiteindelijk steekt de matador met een zwaard in de aorta van de stier, waarna het dier dood bloedt. De gevechten hebben bijna altijd een dodelijke afloop voor de stier. Slechts een enkele keer krijgt het dier gratie van het publiek. Voor de stierenvechters is het gevecht gevaarlijk, maar zelden dodelijk.
Een Fiësta, het totaal waarin dus 6 stieren bevochten en vrijwel altijd gedood worden, duurt ongeveer 2 uur.
In Soria is het de traditie om de horens van stieren te voorzien van een brandbaar materiaal en dit dan vervolgens in brand te steken. Zo rennen de dieren verblind door angst door het dorp en lopen daarbij ook de nodige brandwonden op.
Bij het stierenvechten laat men een stier vechten tegen mannen die gewapend zijn met lansen, zwaarden, dolken en pieken die van weerhaken zijn voorzien. De wapens zijn bedoeld om intense pijn teweeg te brengen en bloedverlies te veroorzaken om zo het dier te verzwakken.
De stierengevechten in Pamplona
De dieren die in de ochtend door de straten hebben gerend, worden daarbij in de traditionele gevechten gedood. Er lopen 3 matadors in de arena die elk 2 stieren doden. Het vlees van de stieren wordt daarna verwerkt in stoofpotten.
Een van de bekendste vormen van stierenrennen vindt plaats tijdens de San Fermínfeesten in de Spaanse stad Pamplona in de regio Navarra. Tijdens dit achtdaagse feest worden er dagelijks stieren losgelaten op een parcours naar de arena.
Ontdek de Portugese traditie van stierenvechten in de arena van Santarém. In de 'touradas' of Portugese stierengevechten worden de behendigheid van paard en ruiter op de proef gesteld, de stier wordt buiten de arena gedood. Deze vinden plaats In het hoogseizoen (juni-augustus).
En toch klopt er helemaal niets van. Stieren kunnen namelijk geen kleuren zien! Een stier reageert op beweging en rent daar op af ter zelfverdediging. Daarom staat een matador stokstijf stil als hij wappert met zijn rode doek.
Stierenvechten verboden, maar stierenrennen wettelijk beschermd.
De buldog, ook wel bullenbijter, is een type hond dat oorspronkelijk werd gefokt voor de strijd tegen stieren (bullen). Gevechten tussen honden en stieren waren vanaf de 16e eeuw tot in de eerste helft van de 19e eeuw populair in verschillende Europese landen, maar vooral in Engeland.
1. Stierengevechten (corridas de toros): dit is het klassieke stierengevecht 'Spaanse stijl'. Hierbij worden stieren gebruikt van 4-6 jaar oud. Per stierengevecht worden 6 stieren in de arena gedood.
Laat de dieren gerust.
Je kan wel eens een koetje aaien van over de draad maar hou het kort. Je begint er best niet met te spelen of ze uit te dagen, zeker niet wanneer het een stier is. Er is wel een draad, maar wanneer je een stier uitdaagt, dan is hij boos en kan hij gevaarlijk uit de hoek komen.
Runderen zijn echte graseters en herkauwers. In Nederland worden koeien gehouden voor vlees en melk. Stieren, ossen en kalveren worden alleen voor het vlees gehouden. Dit vlees ligt als rundvlees of kalfsvlees in de winkel.
Het sterrenbeeld Stier houdt van spullen, raakt ze graag aan, houdt ze graag vast. Van tassen tot schoenen tot meubels: alleen het allerbeste is goed genoeg. Dat heeft niets met status te maken; je hebt gewoon graag een mooie dingen om je heen. Ook qua mensen ga jij voor de knapste, de liefste, de creatiefste types.
Het sterrenbeeld Stier staat bekend om zijn gedrevenheid, vasthoudendheid en stabiliteit. Mensen geboren onder dit sterrenbeeld zijn vaak zeer gedisciplineerd en volhoudend in het bereiken van hun doelen. Ze zijn ook vaak praktisch ingesteld en hebben een goed gevoel voor waardevolle bezittingen en materiële zekerheid.
Onderzoekers ontdekten dat een stier achter een stierenvechter aanrent omdat hij iets ziet bewegen.Hij is bang om aangevallen te worden en wil zich verdedigen. Het maakt niet uit welke kleur de wapperende doek van een stierenvechter heeft, want stieren zien geen kleuren. Ze zien wel of iets licht of donker is.
Criadillas. Stierenballen. Voor Ferdinand de Katholieke (1452-1516) de viagra van zijn tijd. Hij verslond ze om zijn jonge tweede bruid seksueel bij te kunnen benen.
Een toreador moet een stier boos maken door hem pijn te doen.En hij moet hem uitlokken met een gekleurde lap. In Spanje gebeurt stierenvechten al heel lang, het is een Spaanse traditie. Daardoor vinden veel mensen het normaal, en zien ze het niet als dierenmishandeling.
Sommige Spanjaarden vinden het bij de cultuur van Spanje horen en zijn dus voorstanders van het gevecht. Ze vinden dat de stieren een beter leven heeft voor het gevecht dan een stier die naar de slacht wordt gebracht.
Elke stier is gemaakt van ijzer en heeft een oppervlakte van 150 m2, is ruim 14 meter hoog en weegt ongeveer 4.000 kilo. De eerste werd in 1957 geplaatst in Canabillas de la Sierra in de provincie Burgos. In de hoogtijdagen van de stier stonden er meer dan 500 in het landschap.