Hoofdhonger is een honger die plotseling opkomt. Je hebt dan een dringende (soms zelfs dwangmatige) behoefte om iets zoets, zouts of vets te eten. Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips.
Maaghonger
Je maag trekt, voelt leeg en kan zelfs gaan knorren. Je hebt te lang niet gegeten.
Maaghonger is de echte honger. Je lichaam heeft bouw- en voedingsstoffen nodig. Maaghonger komt omdat je maag leeg voelt en je maag knort misschien ook wel.
Eten uit emotie (hoofdhonger) is iets heel anders dan eten uit trek (buikhonger). Bij buikhonger heeft je lichaam energie nodig, en moet je eten. Bij hoofdhonger heb je een bepaalde emotie wat je door middel van eten weg wilt krijgen.
Echt specifiek aangeven waar je ontzettend veel zin in hebt om te eten of te drinken. Anderen geven aan dat mondhonger is dat je zin hebt in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets om te eten of drinken.
Steeds meer onderzoek toont het aan, honger is echt een emotie! En dit heeft alles te maken met hormonen. Als je een tijdje niet hebt gegeten daalt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel (te) laag is, grijpt je lichaam in.
Maaghonger: je maag is leeg en deze rammelt of knort. Ooghonger: je ziet eten (bijvoorbeeld op tv of een reclamebord) of je ziet anderen eten. Neushonger: je ruikt eten. Mondhonger: je hebt zin in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets of je hebt een behoefte om te bijten, te kauwen of te zuigen.
Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips. Omdat je eigenlijk geen behoeft hebt aan eten (maar aan rust, ontspanning of een troostende arm om je heen). Voel je plotseling behoefte aan eten opkomen? Vraag je dan af ; 'waar heb ik écht behoefte aan?'
Als je honger hebt, probeert je lichaam je tot eten aan te zetten. Een lege maag geeft het hongerhormoon ghreline af. Dat komt in het hersengebied terecht dat het eetgedrag reguleert. De boodschap van ghreline luidt simpelweg dat het weer tijd is om te eten.
Heb je de hele dag zin om te eten? Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed.
Wanneer je te weinig groente eet, ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Hierdoor kan het zijn dat je maag wel vol zit, maar door het tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijg je nog steeds een hongerig gevoel.
Als je maar weinig kunt eten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten die je eet en drinkt voldoende energie en eiwitten bevatten. Goede opties zijn bijvoorbeeld volle zuivel, kaas, brood of crackers dik belegd. Ook kun je wat (olijf)olie, boter of crème fraiche toevoegen aan de warme maaltijd.
Neem voldoende eiwit. Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers.
Als je gisteren niet voldoende hebt gegeten, kan het zijn dat je de dag erna extra honger hebt. Je lichaam is immers iets tekort gekomen. Dit geldt niet alleen voor de dagen ervoor, maar kan ook over langere periodes gelden. Denk bijvoorbeeld aan extreme hunger wanneer je een tijd lang ondervoed bent geweest.
Als je wilt afvallen moet je inderdaad minder eten dan je verbruikt, maar er is genoeg voeding die je een verzadigd en energierijk gevoel geven, waardoor je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en waardoor je niet de hele tijd honger hoeft te hebben en toch afvalt.
U bent misschien bang dat uw dierbare honger en dorst krijgt als hij niet eet en drinkt. Echter, honger heeft een stervend persoon niet meer. Dit komt doordat het lichaam niet meer in staat is eten te verteren. Een dorstgevoel kan er wel zijn.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Na een tijdje zijn de meeste voedingsstoffen uit ons bloed opgenomen door de cellen, is onze maag leeg en voelen we opnieuw een hongergevoel opkomen. Hoe snel je na je laatste maaltijd weer honger krijgt en hoelang het duurt tot je verzadigd bent tijdens een maaltijd, hangt af van verschillende factoren.
Voedingsmiddelen met de stof tryptofaan geven een plezierig en slaperig gevoel en zijn dus goede opties om 's avonds bij trek nog te eten. Het zit onder andere in dadels, melk, tonijn, notenpasta, kalkoen, avocado, banaan en yoghurt.
Vier manieren om emotie-eten te herkennen
Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar 'dat ene product'.