Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
'De boodschappen zijn gemiddeld 13% duurder, terwijl tabak & alcohol 6% goedkoper is. ' Hoewel de belasting op voedsel het grote verschil niet bepaalt (4% in Italië tegenover 9% in Nederland), bepalen de accijnzen wel het verschil bij de alcohol & tabak.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Alles wordt duurder, de inflatie in Nederland en Italië is min of meer gelijk (3% vs 2,9%). Maar in Italië koop je wel veel meer voor je euro, aldus de gegevens van Numbeo. Zij houden consumentenprijzen wereldwijd bij en vergelijken deze met elkaar.
Er zijn een paar redenen waarom Italiaanse mode duur zou kunnen zijn voor een gemiddeld persoon. Ten eerste is er een aura van exclusiviteit als het gaat om deze modeontwerpen. Italianen maken gewoon hun kleding met de hand en je zult merken dat er een beperkte hoeveelheid beschikbaar is voor de markt.
In Italië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 8.00 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.40 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.40 EUR en espresso 0.99 EUR. Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids.
Parfum is vaak zo'n 30 tot 40% goedkoper dan in Nederland.
Voor een pasta betaal je tussen €9 en €15, voor vlees op het menu betaal je minstens €15. Frisdrank kost nooit veel meer dan €2,5, en wijntjes kan je snel vinden voor €3. Vergeet de 'coperto' niet! Dit is een extra toeslag die bij zowat elk restaurant wordt aangerekend.
Gemiddeld zijn de levenskosten in Italië in 2022 11% lager dan die van in Nederland (Holland).
Spullen die je nooit in je bagage moet stoppen
Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Beschermde dier- en plantsoorten - ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in Rome. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.
Het kraanwater in Italië kan je meestal gewoon drinken. Voor elektriciteit heb je wel een verloopstekker nodig.
De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard. Je platte Nederlandse stekkers kun je wel gebruiken in dit type stopcontact, maar je ronde stekkers helaas niet.
Hoofdgerecht: €10-€15 voor hoofdgerecht
Ik vond eten in Italië dus echt niet duur. We waren vaak niet meer dan tien tot vijftien euro kwijt voor een hoofdgerecht in een gemiddeld restaurant. Met een dessert en een drankje erbij, betaalden we meestal zo'n 20/25 euro per persoon.
Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet. De restaurants zijn vrijwel iedere dag goed gevuld, ook rond lunchtijd. Daarom is het verstandig om van tevoren te reserveren als u een bepaald restaurant op het oog heeft.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00.