Om te zien in welke rij je moet gaan staan kijk je op de digitale schermen. Hierop zie je de vertrektijd van het vliegtuig, de bestemming, het vluchtnummer, het rijnummer om in te checken, eventuele extra informatie en de gate-informatie.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.
Omdat sommige reizigers hun vlucht hebben gemist vanwege enorme drukte en het tekort aan personeel bij de douane, adviseren luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia reizigers deze zomer drie uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol. Niet alleen voor intercontinentale vluchten, maar óók voor vluchten binnen Europa.
Houd uw documenten bij de hand: paspoort (of nationale identiteitskaart), online reserveringsnummer (code) of een papieren kopie van het ticket (indien u deze heeft). Bij de incheckbalie wordt u gevraagd om bovenstaande documenten aan te bieden en kunt u uw ruimbagage overhandigen.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Spullen die je nooit in je bagage moet stoppen
Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Beschermde dier- en plantsoorten - ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Ik ben al ingecheckt, waar moet ik op de luchthaven naartoe? Als je je boardingpass hebt gedownload of geprint en geen ruimbagage hebt, hoef je niet meer naar de check-in balie. Je kunt direct naar de veiligheidscontrole en naar je gate.
Boardingpass printen
Dat kunt u op de luchthaven regelen. Ga naar de selfservice kiosk of incheckbalie om uw boardingpass op te halen. U kunt het ook thuis printen.
Nee. Waar het ticket als bevestiging van de reis kan worden gezien, is een boarding pass of instapkaart nodig om ook daadwerkelijk aan boord van een vliegtuig te kunnen gaan. Je ontvangt deze boarding pass op het moment dat je bent ingecheckt. Met deze boarding pass heb je vervolgens toegang tot de vlucht.
Het internationale advies is om op luchthavens en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor passagiers als bemanning. Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken. Vliegtuigen worden na elke vlucht ontsmet.
De mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens vervalt al per 20 mei 2022 in plaats van 21 mei 2022. Als u gaat vliegen kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld op de luchthaven in het land van vertrek en in het vliegtuig verplicht een mondkapje moet dragen.
De passagier ontvangt een e-mail met zijn elektronisch ticket en een link om in te checken. Hiermee kunt u alle gegevens invoeren die nodig zijn om in te checken voordat de luchtvaartmaatschappij het online inchecken activeert (meestal 2-4 dagen voor de vertrektijd).
Je kunt bij sommige vliegtuigmaatschappijen er zelfs voor kiezen om je boardingpass per sms te ontvangen in de vorm van een QR-code, of je kiest voor de digitale Passbook app waarin je de boardingspass bewaard op je smartphone. Online inchecken is natuurlijk alleen een voordeel als je geen bagage hoeft in te checken.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!