Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde kleurstoffen en krijgen bijvoorbeeld last van huiduitslag en jeuk. Contactallergie. Onder andere persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, sieraden, schoenen en kleding kunnen chemische stoffen bevatten die contacteczeem kunnen veroorzaken.
Vooral donkere kleuren haarverf kunnen een allergische reactie veroorzaken. Tekenen van een allergische reactie zijn huidirritatie, roodheid, jeuk en kleine bultjes. Ernstigere allergische reacties kunnen leiden tot haaruitval, een opgezwollen gezicht en ademhalingsproblemen.
"Je kunt jarenlang zonder problemen je haar verven en ineens een allergische reactie krijgen", zegt Marie-Louise Schuttelaar. Ze is dermatoloog in het UMC Groningen en doet onderzoek naar haarverfallergie. "Waarom dit ineens kan gebeuren, is niet bekend.
Verharders van polyurethaanverven kunnen allergisch astma én allergisch eczeem veroorzaken. Sommige snelverdampende verfbestanddelen kunnen de ogen en de luchtwegen irriteren: ammoniak als zuurteregelaar in sommige watergedragen verven, snelverdampende oplosmiddelen en sommige verharders van epoxy's.
Wat is allergie voor kleding ? Geschat wordt dat ongeveer 2 tot 3 % van de bevolking een huidreactie op kleding heeft doorgemaakt, dat is meer dan 1 op de 50 mensen in Nederland.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Op de dode haarpunten na, brengt haarkleuring geen serieuze gezondheidsrisico's met zich mee, zegt Vogel. “De verf zoals wij dat bij de kapper en in de winkel kunnen kopen, is niet schadelijk.” Toch kunnen sommige mensen allergisch worden, wat zich uit in roodheid, jeuk en schilfers op de hoofdhuid.
Vaak begint het met lichte irritatie, jeuk, roodheid of een droge hoofdhuid. vaak wordt dit als normaal beschouwd, maar pas op! Dit kan heel gemakkelijk overgaan in een allergie. De reactie wordt dan steeds heviger en blijft langer aanhouden, soms tot dagen of weken na het kleuren.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
WECOLOUR haarverf is zachter en minder schadelijk en bevatl veel minder schadelijke stoffen. Dit komt doordat er geen ammonia, resorcinol en ppd in de haarverf zit. Daarnaast is de kleurcrème van kapperskwaliteit met als doel dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft.
Wanneer je allergisch bent, zal er uit de bloedtest blijken dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent. Er wordt een buisje bloed afgenomen bij de huisarts of bij een prikpost, dat vervolgens wordt geanalyseerd in een (ziekenhuis)laboratorium.
Verven kan leiden tot een toename van haarverlies
Het haar dat onder de hoofdhuid zit (en dus nog niet is opgekomen) kan niet door de verf worden bereikt waardoor haarverf in principe geen haarverlies kan veroorzaken, maar haaruitval kan wel toenemen door het verven van je haar.
WECOLOUR haarverf zonder PPD is ontwikkeld specifiek voor een perfecte grijsdekking maar zoveel mogelijk vrij van agressieve ingrediënten. De haarverf is niet alleen PPD-vrij maar ook vrij van andere veel toegepaste schadelijke stoffen zoals ammonia, parabenen, resorcinol en sls.
Nadat je haar ontkleurd is, kun je een haarkleuringsproduct gebruiken van jouw keuze. Ga bij voorkeur voor een natuurtint. Dit is een kleur zonder nuance. Zo krijg je een mooi, natuurlijk kleurresultaat.
Een plantenkleuring is een 100% natuurlijke haarkleuring. Het bestaat uit gemalen planten (zoals cassia, henna en indigo) gemengd met heet water. Een plantenkleuring hecht aan de buitenste lagen van het haar. Het haar wordt hierdoor dikker en samen met je eigen haarkleur geeft het prachtig resultaat.
Hoe kunt u een allergische reactie voor PPD voorkomen? Als u eenmaal allergisch geworden bent voor PPD, dan zult u bij elk volgend contact hiermee een allergische reactie krijgen. Om een reactie te voorkomen, moet u er dus voor zorgen dat u niet meer in contact komt met producten waar PPD in zit.
Henna is een rode kleurstof afkomstig uit de bladeren van de plant Lawsonia inermis. Deze bladeren worden fijngemalen en hiervan wordt hennapoeder gemaakt. Soms wordt hier nog een zuur (zoals citroensap) aan toegevoegd. Op pakjes henna staat altijd of dit 100% pure henna is of dat er iets aan is toegevoegd.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Mensen die allergisch zijn voor haarverf zijn meestal allergisch voor de PPD of ammoniak in verf. Diverse professionele haarverven worden inmiddels al zonder ammoniak geproduceerd. Ben je allergisch voor PPD? Dan is de beste oplossing Goldwell Elumen.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.