Zowel mannen als vrouwen krijgen okselhaar en schaamhaar. Mannen krijgen daarnaast ook terminale haren in het gezicht, op de buik, borst, de armen en benen, nek en soms ook op de schouders en de rug. Bij vrouwen ontstaan ook terminale haren op de armen en benen.
Het grootste deel van de vrouwen - 53 procent - scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Een kleiner percentage van de vrouwen - 31 procent - zorgt ervoor dat het beenhaar altijd weg is.
Hoe harig je ook bent, lichaamshaar groeit in principe nooit op je handpalmen, voetzolen, oogleden of lippen.
Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, en ook tegen vervelende insecten.
haarGoed nieuws voor de koukleumen onder ons: een beetje wintervacht is tegenwoordig toegestaan. Mannen storen zich minder hard aan een donsje op de benen dan wijzelf, zo blijkt uit 'Het eerlijke haaronderzoek' van jongerenprogramma Generation M.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Scheer met de groeirichting van de haren mee.
Dit geeft minder irritatie en toch vaak een glad eindresultaat. Toch geeft tegen de haargroei in scheren langer een glad resultaat. Een goede tussenoplossing is om diagonaal tegen de haren in te scheren. Ik raad aan om dit altijd met een diagonale scheerbeweging te doen!
Beenhaar wordt vanaf de puberteit zichtbaar, de haren worden dikker en donkerder. Het huidige Guinness Book of Record voor 's werelds langste beenhaar staat op naam van Wesley Pemberton uit Scurry, Texas, met een lengte van 16.51 centimeter.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Ontharingscrèmes lossen het haar op; je smeert je benen ermee in, laat het een aantal minuten intrekken, en spoelt het vervolgens af. Doet het pijn? Ontharingscrèmes kunnen voor een tintelend gevoel zorgen, maar over het algemeen is het een pijnloze methode. Als je het voelt branden, spoel de crème dan meteen af.
Meiden. Meiden krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamshaar. Vanaf een jaar of tien kan er schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen.
Een beetje haar is oké
Blijkbaar houden ze niet van flossen. Omdat je niet iedereen kunt pleasen, verbaast het je waarschijnlijk niet dat die overige groep mannen een andere mening deelt. Ongeveer de helft vindt lichaamsbeharing (en dus schaamhaar) een afknapper, terwijl de rest hier juist de voorkeur aan geeft.
De van oudsher "raszuivere" mensen in een land (zoals Scandinavië, Groenland, Alaska, Noord-Siberië) die niet gemengd zijn door het kolonialisme zullen dus de meest oorspronkelijke kenmerken hebben behouden en dus het meest behaard zijn.
Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken.
Een man met beenhaar is heel normaal. Toch zijn er steeds meer mannen die het haar op hun benen te lijf gaan met een scheermesje, scheerapparaat of tondeuse. Gladde benen kunnen je namelijk helpen beter te presteren tijdens het sporten – en laten je bruine, gespierde kuiten nét even wat beter uitkomen.
Uw schaamhaar scheren geeft een natuurlijk schoon en fris gevoel en esthetisch oogt het vaak mooi. Het schaamhaar heeft wel een natuurlijke functie. Door het scheren verhoogt u de kans op ontstoken haarzakjes of een ontstoken huid met rode bultjes.
Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin
Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen.
Iedere haar op je lichaam groeit uit een haarzakje dat ongeveer 4 millimeter diep in je huid zit. Daar komt je scheermes niet bij. Je scheert alleen de haarschacht af, niet de wortel. Je krijgt na een scheerbeurt dus niet ineens meer haarzakjes, of een haarzakje dat besluit een hele andere kleur haar te produceren.
Haren groeien niet dikker terug
Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Het benen scheren bij mannen komt eigenlijk voort uit (top)sport. Neem de bodybuilders, een groep die altijd en overal haar vrij lijkt te zijn geweest. Dat is begrijpelijk, want gladgeschoren benen zouden meer accent leggen op de spieren. Dit is een no-brainer voor elke serieuze bodybuilder, vooral tijdens wedstrijden.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Voor steeds meer mannen wordt het normaal om naast hun gezichtshaar ook het haar op andere lichaamsdelen te verwijderen. Vooral de oksels en de schaamstreek zijn populair, maar liefst 1 op de 5 Nederlanders mannen onthaart die plekken.