Volgende zaken staan vermeld op uw strafregister: veroordelingen uitgesproken door een strafrechter (een politiestraf, een correctionele straf of een criminele straf, uitgesproken door respectievelijk de Politierechtbank, de Correctionele Rechtbank of het Hof van Beroep, of het Hof van Assisen.)
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
(Verkeers-)overtredingen blijven in principe gedurende drie jaar staan op het uittreksel uit jouw strafregister. Daarna worden ze automatisch uitgewist. Wanbedrijven en misdaden blijven er in principe altijd op staan.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Je kan de jeugdrechter vragen om de straf uit het strafregister te schrappen, als je de straf intussen vijf jaar geleden uitvoerde. Je kan dat gewoon per brief vragen aan de jeugdrechter. Onderteken je brief en zet de datum erop. Zeg duidelijk in je brief wat je wil laten schrappen.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Een uittreksel uit het strafregister kan u doorgaans bekomen bij de gemeente van uw woonplaats. Hierop staan de strafrechtelijke veroordelingen vermeld die u hebt opgelopen.
Reacties. geen relevant strafblad je moet namelijk een vog aanvragen Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een vereiste voor het verlenen van de akte. De VOG moet met de aanvraag door de werkgever worden meegestuurd.
Een werkgever mag niet vragen of jij een strafblad hebt, mits dat nodig is voor de functie. Komt je werkgever erachter dat je wel een strafblad hebt, dan heeft dit geen invloed op je contract en mogen zij het niet ontbinden.
Hoe krijg ik nu opnieuw een blanco attest van goed gedrag en zeden? Hoewel uw strafblad blijft bestaan, kan u toch een blanco attest van goed gedrag en zeden verkrijgen indien u eerherstel aanvraagt, in het juridisch jargon “herstel in eer en rechten” genoemd.
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Hoe betrouwbaar ben jij?
Het uittreksel uit het strafregister is een officieel document waarin de eventuele strafrechtelijke veroordelingen die op naam van de betrokkene staan, vermeld worden. Het uittreksel vermeldt de effectief uitgesproken vonnissen die opgetekend staan in het strafregister van de betrokkene.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos. Enkel indien de verzoeker gedagvaard dient te worden (wegens niet verschijnen ter zitting waar hij voor opgeroepen is geweest) zijn er kosten.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
Een strafblad betekent dat er strafbare feiten van jou of iemand anders geregistreerd zijn in de registers van politie en justitie. Dat gebeurt als de officier van justitie of rechter een straf geeft.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
Hoe beoordeelt Justis de VOG-aanvraag? U krijgt altijd een VOG als er geen strafbare feiten op uw naam staan. Zijn die er wel, dan kijkt Justis of ze relevant zijn voor het doel van uw VOG-aanvraag (bijvoorbeeld een nieuwe baan) en van hoelang geleden de strafbare feiten zijn.
Een strafblad kan soms aanleiding geven tot afwijzing van uw verzekeringsaanvraag. Wanneer u opnieuw wordt vervolgd voor een strafbaar feit kan de rechter o.b.v. het strafblad ook besluiten een hogere straf op te leggen.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad (als u ouder bent dan 12 jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Justis bevraagt in de volgende gevallen het ECRIS: VOG voor werk met minderjarigen: alle EU-nationaliteiten.
Voorbeelden van overtredingen zijn: lichte verkeersovertredingen (zoals door het rode licht rijden, te hard rijden, etc.), openbaar dronkenschap, wildplassen, vandalisme, het overtreden van een verbod, enzovoort.
De rechter mag een taakstraf opleggen bij lichte strafbare feiten, zoals verkeersovertredingen. De veroordeelde moet dan maximaal 240 uur onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of graffiti verwijderen.