Bij elk type boormachine geldt: hoe hoger de voltage, hoe krachtiger de machine. Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig.
Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden.
In het geval van het boren in metaal is de juiste boor natuurlijk een metaalboor. Deze boor is voorzien van een zeer scherpe punt en heeft een cilindrische schacht waarlangs het uitgeboorde metaal wordt afgevoerd.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Een klopboormachine is krachtiger dan een gewone schroefboormachine, maar minder krachtig dan een boorhamer. Je gebruikt een klopboormachine voor het boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Dit type boormachine is minder geschikt voor harde steensoorten en beton.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Wanneer je toch per se in (zacht) beton wilt boren, zorg dan dat je in ieder geval de juiste boren gebruikt. Er bestaan speciale betonboren, die je ook op je accuboormachine of klopboormachine kunt monteren. Daarnaast is het zaak dat je machine een zo hoog mogelijk voltage heeft.
De metaalboor lijkt erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders (ook qua uiterlijk) dan een houtboor. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar heeft niet zo'n scherpe naaldvormige punt als de spiraalvormige houtboor.
Voor te weten wat de beste boormachine is moet je bepalen welke soort boormachine je nodig hebt en waarvoor je deze zal gebruiken. Schroeven en boren in zachtere oppervlaktes kan met een accuboormachine. Wil je een boormachine voor een zwaardere opdracht dan moet je denken aan een klopboormachine of een boorhamer.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
Voor de meest voorkomende klussen in huis, zoals boren in metaal, kunststof en baksteen, gebruik je best een boormachine met een vermogen tussen 600 en 900 Watt. Voor zware klussen met harde steensoorten is 900 Watt of meer de beste oplossing.
Wie maakt de meest ergonomische gereedschappen? Als het gaat om ergonomisch gereedschap, dan komt – volgens de Amerikanen dan – het merk DeWalt als winnaar uit de bus. Het zilver gaat wederom naar Makita, terwijl Milwaukee genoegen moet nemen met de derde plek: DeWalt (19 stemmen)
Voor het incidenteel boren van kleine gaten, de kleinere boorklussen, heb je genoeg aan een klopboormachine met een vermogen van 600 W. Voor regelmatiger gebruik, en het boren van grotere gaten kun je het beste kiezen voor een klopboormachine met een vermogen tussen de 600 en 900 W.
Schroefmachines hebben echter, zelfs met een boorfunctie, niet dezelfde kracht als boormachines. Let daarom op dat je de motor niet verbrandt als je de schroefmachine op een ongeschikte manier gebruikt om te boren. Een van de belangrijkste onderdelen van een schroefmachine is de kracht van de motor.
Het materiaal van de muur controleren
Is deze van beton? Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Een accu boormachine is niet het meest geschikte apparaat om in de betonmuur te boren, of het moet een klop of hamer accuboormachine zijn.
Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.