Bij vrouwen wordt de schede schoongemaakt met water en brengen we de verdovende gel aan op de cystoscoop. Deze gel kan een kortdurend, branderig gevoel geven en werkt ook als glijmiddel. De uroloog of specialistisch assistente brengt de cystoscoop via de plasbuis in de urineblaas.
In de plasbuis en/of op de tip van de cystoscoop wordt vervolgens glijmiddel gespoten. Dit glijmiddel vergemakkelijkt het inbrengen van de cystoscoop en verdooft het slijmvlies. Door deze verdoving wordt eventuele pijn tot een minimum beperkt. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent.
Een blaasonderzoek is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Bij mannen gaat het ook om de prostaat. Bij dit onderzoek gaat de uroloog met een dun slangetje of buisje, de cystoscoop, via de plasbuis de blaas in. Aan dit slangetje zit een lichtsnoer en lens.
Bij vrouwen vallen de volgende organen onder het specialisme urologie: De nieren. De urineleiders. De blaas.
Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.
Het is belangrijk dat u met een volle blaas naar de poli komt. Dit verbetert de kwaliteit van het onderzoek en is bovendien nodig voor het plasonderzoek. Begin twee uur vóór het onderzoek met het drinken van water, limonade, thee of koffie. Drink elke 20 minuten één vol glas.
Het onderzoek
U gaat op een behandelbed liggen en ontbloot uw onderbuik. De onderzoeker brengt eerst een gelei aan op de huid van uw buik. Deze gelei dient voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Door het apparaatje over de huid te bewegen, wordt de blaas in beeld gebracht.
Welke klachten kunt u hebben bij een blaasverzakking? U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Het eerste uur tot enkele dagen na de cystoscopie kan een branderig gevoel bij het plassen en een versterkte plasdrang optreden. Ook kan er wat bloed in de urine zitten. Hier hoef je je geen zorgen over te maken.
Klachten Meestal worden blaaspoliepen vastgesteld na een episode van pijnloos bloed plassen. Hierbij is de urine rose gekleurd, maar het geeft soms ook de indruk puur bloed te plassen. Ook kunnen klachten ontstaan zoals pijn in de onderbuik, pijn in de flanken en/ of het gevoel heel vaak te moeten plassen.
Wanneer krijgt u een blaasonderzoek? U krijgt een blaasonderzoek als u blaasklachten heeft of klachten heeft bij het plassen. Ook wordt een blaasonderzoek verricht als er bloed in de urine zit of als u gecontroleerd wordt na het verwijderen van een blaastumor.
Een cystoscopie is een onderzoek waarbij met een dun instrument in de plasbuis en de blaas gekeken kan worden. Er kan eventueel ook een kleine ingreep gedaan worden. Bij volwassenen kan dit op de polikliniek, maar bij kinderen gebeurt dit altijd onder narcose. Een (dag-)opname is dan noodzakelijk.
Om goed zicht te houden, laat de arts voortdurend water in uw blaas lopen. Hierdoor kunt u op een gegeven moment aandrang voelen om te plassen.
Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.
De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.
Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake. Een urinetest kan aantonen of er van een infectie is en in dat geval kan antibiotica voorgeschreven worden.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup, rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon een stukje wandelen en dan een stukje rennen. Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren.
De huisarts kijkt niet alleen of er een verzakking is, maar onderzoekt ook de huid rondom de vagina en de anus. Zo is het bijvoorbeeld goed te zien of je ooit uitgescheurd of ingeknipt bent en of de huid nog goed doorbloed is (wat na de overgang soms niet het geval is).
U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben. U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen. U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.
Met een echografie kan de arts in een zacht weefsel kijken en zo afwijkingen als misvormingen, tumoren of bloedklonters vaststellen.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Van de meting merkt u niets en u heeft voldoende privacy. Om dit onderzoek te kunnen doen, komt u naar de polikliniek met een volle blaas. U kunt hiervoor het beste minimaal 4 glazen water of thee drinken in de 2 uur voor het onderzoek.