De socialisatieperiode van katten is tussen de 2 en de 8 weken; hierin leren ze dat contact met mensen en bijvoorbeeld honden normaal en niet eng is. Echter, de kittens blijven meestal bij de moeder totdat ze zo'n 16 weken oud zijn.
Maak je maar geen zorgen, dit is heel normaal gedrag van de moederpoes. Je hoeft je dus echt niet schuldig te voelen. Ze moet er nu nog even aan wennen, maar ze zal ze snel vergeten zijn aangezien ze haar kittentjes in de natuur ook los zal laten.
Onderzoek naar het geheugen van katten heeft aangetoond dat ze in staat zijn om gebeurtenissen en mensen te herinneren. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren.
Chris Dusauchoit over 'poezenfamilies': "Nee, katten blijven elkaar niet herkennen als elkaars moeder, broer of zus" | Lees | radio2.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Ook dat ze hun eigen naam kennen, was al wetenschappelijk aangetoond. Maar een nieuwe studie uit Japan laat zien dat katten ook de namen van katten uit hun directe omgeving en van hun menselijke huisgenoten herkennen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Huiskat verliest nestgenootjes
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Is jouw kat als een kind voor je? Volgens recent onderzoek ziet jouw kat dat andersom ook zo. Uit de resultaten blijkt namelijk dat de meeste katten hun baasjes echt als hun eigen ouders zien.
In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.
De gedragsonderzoeker Immanuel Birmelin heeft ontdekt dat katten niet alleen kunnen rekenen, maar ook slim genoeg zijn om eenvoudige wiskundige problemen op te lossen. In één onderzoek waren ze in staat om voerbakken, die waren gemarkeerd met één tot vier stippen, toe te wijzen aan specifieke tonen.
Je kat kan zich zonder jou en zijn normale routine behoorlijk alleen voelen. Dus: als je op vakantie gaat, vraag dan aan je persoonlijke kattenoppas om de kat niet alleen vers water, eten en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht.
De meeste kittens worden met 7 a 9 weken van hun moeder gescheiden. Ze kunnen dan lopen, vaste voeding eten en zijn zindelijk. Maar dat betekent niet dat ze hun moeder al kunnen missen! Ze hebben haar om talloze redenen 16 weken nodig.
Kittens hebben in deze periode een goed aanpassingsvermogen. Van 9 tot 16 weken loopt de secundaire socialisatie periode. Hierin neemt het vermogen om zich aan te passen af en reageren kittens op nieuwe situaties vaak met wat meer angst. Vanuit dit oogpunt zou een kitten voor de 9 weken bij de moeder weg kunnen.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Dit Zweedse onderzoek laat zien dat de meeste katten het geen probleem lijken te vinden om vier uur alleen te zijn. Maar de sterkere uitnodiging tot contact vanuit de kat, wanneer zij haar eigenaar langdurig niet heeft gezien, wijst erop dat de eigenaar een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van de kat is.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Een kat kan met verschillende personen in een huishouden een andere relatie hebben. Maar er is bewijs dat suggereert dat katten veilig gehecht kunnen raken aan hun eigenaar (de soort hechting die mensen vormen met hun baby's) en dat ze de eigenaar als een bron van veiligheid en zekerheid zien.
Uit onderzoek is gebleken dat een kat meer dan twee weken nodig heeft om te wennen aan een nieuwe omgeving. Het is niet raadzaam om de kat direct toegang tot het hele huis en zeker niet tot de tuin te geven.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Hoewel katten liefde en genegenheid kunnen voelen, tonen ze hun emoties niet met kusjes en knuffels zoals mensen dat doen. Ook kwispelen ze niet met hun staart, likken ze mensen niet en springen ze niet tegen hun favoriete mensen op, zoals honden dat doen.
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar: hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.