Bijwerkingencentrum Lareb ontving bijna 1000 meldingen van psychische klachten als bijwerking bij de pil en andere hormonale anticonceptie. Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil.
De pil kan stemming veranderen
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens.
Huisartsen gaan psychische bijwerkingen van de pil meer benadrukken. Huisartsen gaan zich in gesprekken over het gebruik van de anticonceptiepil meer focussen op de psychische bijwerkingen ervan. Vrouwen kunnen met het gebruik van de pil last krijgen van depressieve gedachtes, stemmingswisselingen en minder zin in seks ...
Niet alleen lichamelijk kan de pil bijwerkingen hebben, ook mentaal voelen vrouwen soms de effecten. Zo zeggen veel pilgebruiksters last te hebben van een verlaagd libido, depressieve gevoelens of stemmingswisselingen.
Gebruik van hormonale anticonceptiva is gerelateerd aan meer depressieve klachten, vooral bij vrouwen in de adolescentie. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gebruik van hormonale anticonceptiva depressieve klachten kan veroorzaken.
Vrouwen die de pil en andere hormonale anticonceptie gebruiken kunnen last krijgen van angst- en paniekaanvallen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving bijna 1000 meldingen van psychische klachten als bijwerking bij de pil en andere hormonale anticonceptie.
Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader).De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit risico wordt groter als je rookt én 35 jaar of ouder bent. Vrouwen met migraine met aura hebben bij pilgebruik iets meer kans op een beroerte.
Vrouwen die de pil en andere hormonale anticonceptie gebruiken kunnen last krijgen van angst- en paniekaanvallen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving bijna 1000 meldingen van psychische klachten als bijwerking bij de pil en andere hormonale anticonceptie.
Oorzaak van je stemmingswisselingen
Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Steeds meer millennials zijn 'pilmoe'. 'Een trend', 'een hype', 'een modeverschijnsel', noemen artsen de toenemende impopulariteit van de pil.
Psychische klachten en problemen kunnen bijdragen aan stemmingswisselingen. Deze stoornissen worden vaak beschreven als stemmingsstoornissen. Hieronder vallen onder andere: bipolaire stoornis en depressieve stoornis. Ook van ADHD, schizofrenie en dementie kunnen stemmingswisselingen een symptoom zijn.
AMSTERDAM - De pil heeft op lange termijn geen schadelijke effecten. Dat concluderen Britse onderzoekers, die 46 000 vrouwen gedurende 25 jaar volgden. De wetenschappers bevestigen de resultaten van eerder onderzoek: op korte termijn krijgen pilgebruiksters minder vaak eierstokkanker, maar vaker baarmoederhalskanker.
Als je de combinatiepil, de ring of de pleister gebruikt, dan heb je een kleine kans op een bloedstolsel (trombose). Gebruikt je anticonceptie met 1 hormoon (progestageen) dan heb je geen verhoogde kans op trombose.
Hormonen hebben dus ook invloed op het gedrag, gevoel en emoties. Dit heeft alles te maken met de werking die hormonen als neurotransmitters hebben op de hersenen. Neurotransmitters hebben een zeer belangrijke functie in de hersenen. Ze reguleren bijvoorbeeld onze stemmingen, eetlust, slaap en onze reactie op pijn.
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gebruik van hormonale anticonceptiva depressieve klachten kan veroorzaken. De pil is niet effectief in het behandelen van depressieve klachten van vrouwen met het premenstrueel syndroom, maar draagt wel bij aan de vermindering van andere subjectief ervaren klachten.
Bij stemmingswisselingen ben je het ene moment gelukkig, vrolijk en positief; het andere moment ben je somber en terneergeslagen. Vaak weet je niet precies waarom je je zo voelt. Stemmingswisselingen kunnen soms heftig voelen, waarbij je van de ene in de andere emotie schiet.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Beweging en stemmingswisselingen
Beweging bevordert de aanmaak van endorfinen. Deze stof zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Het kan lastig zijn om je ertoe te zetten, maar bewegen helpt. Door te sporten zal je stemming verbeteren en krijg je een energieker en positiever gevoel.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Welk effect hebben hormonen in anticonceptie op je gezondheid? Hormonen in anticonceptie kunnen je beschermen tegen een aantal ziekten:Eierstokkanker en baarmoederlichaam- of endometriumkanker komen minder vaak voor als je de pil gebruikt. Als je de pil gebruikt, heb je 50% minder kans dat je deze kanker krijgt.
Montoya: "Vrouwen kunnen zich door hormonen somberder voelen, neerslachtig, minder zin hebben om dingen te ondernemen, en ook een veelgehoord effect van hormonale conceptie is minder zin in seks."