Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Vurenhout kan dus prima buiten worden toegepast, mits het goed wordt behandeld en gemonteerd. Doeleinden als blokhutten, bloembakken en tuinmeubels zijn geen onbekend terrein voor deze houtsoort. Naast de toepassing in bijvoorbeeld de tuin is vuren ook uitermate geschikt voor gebruik in de bouw (binnen).
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Vurenhout is zeker geschikt voor buiten. Het is wel noodzakelijk om goed te kijken waarvoor je het tuinhout gaat gebruiken en wordt het aangeraden om het tuinhout goed te behandelen. Vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar.
Het krimpen en uiteenzetten van hout
Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Vurenhout is zacht en kwetsbaar voor weersinvloeden zoals regen, vorst en Uv-licht. Deze weersinvloeden bepalen onder andere de levensduur als vurenhout buiten wordt gebruikt.
Je kunt ervoor kiezen om je vurenhout zelf te behandelen. Dit kan met een speciale beits of olie. Hiermee breng je een vochtwerende laag aan op het hout, zodat de kans op houtrot flink verminderd. Het is wel verstandig om deze behandeling jaarlijks te herhalen, om zo de kwaliteit en de levensduur te garanderen.
Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover. Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler. Grenen geeft meer kleurverschil van licht- tot donkergroen na impregneren.
Zolang het maar kan drogen naderhand en het geen jaar duurt. Wel van belang dat voordat je constructies gaat opsluiten (bijvoorbeeld met isolatie en/of folies) dat het dan vantevoren goed droog is zodat je niet onbedoeld water opsluit in de constructie.
Vurenhout is opgebouwd uit verschillende cellen met daaromheen een verharde celwand. Deze cellen zijn hygroscopisch en kunnen vocht afstaan of opnemen uit de lucht. In een droge omgeving zal hout vocht afgeven, terwijl droog hout in een natte omgeving vocht juist op zal nemen.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Duurzaam (levensduur) Hoewel het de duurzaamheid van hardhoutsoorten niet kan evenaren is Douglas hout wel duurzamer dan andere naaldhoutsoorten zoals vuren. Douglas hout is daarom ook geklassificeerd in een hogere duurzaamheidsklasse dan andere naaldhoutsoorten.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van vurenhout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout.
Dit kun je doen met CetaBever Impregneer. De hars en was van het impregneermiddel dringt tot diep in het hout door en beschermt zo tegen UV-straling die de natuurlijke kleur kan aantasten. Dit hout heeft geen deklaag of bescherming en is daardoor uiterst vatbaar voor rot en verwering. Behandel het zo snel mogelijk.
Vurenhout is laag duurzaam (duurzaamheidklasse 4) en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren. Zo dringt vocht heel moeilijk door in de houtstructuur, wat de kans op aantasting door zwammen verlaagt.
Voor grenen kies je als je een minder egale en donkerder kleur van je schutting geen probleem vindt. De duurzaamheid van grenen is minder dan die van vuren. Grenen is daardoor goedkoper, hetgeen een belangrijke factor kan zijn als je een lange schutting wil neerzetten.
Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is. Vurenhout is vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Een nadeel van dit zachte hout is echter wel dat er vrij snel beschadigingen in komen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan dient te worden.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Hout dat binnen staat in een ruimte met een relatief consistente luchtvochtigheid zal minder snel kromtrekken. 2) De manier van zagen van de planken. Kromtrekken vindt voornamelijk plaats bij dosse gezaagde planken. Kwartiergezaagd hout heeft dus de voorkeur wanneer u niet wil dat het hout gaat kromtrekken.