Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.
Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel (met oplader en leeg SD kaartje), lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis. Een kraampakket. Deze ontvang je meestal van je verzekering als je aanvullend verzekerd bent.
Andere belangrijke aandachtspunten en benodigdheden voor de bevalling zijn goede verlichting en verwarming, een goede zaklamp, twee emmers met vuilniszakken, oude lakens, handdoeken, een wasteiltje, extra kussens, warme kruiken (met het groene keurzegel van het Keurmerkinstituut), luiers en zachte (flanellen) doeken ...
Zorg voor de moeder na de bevalling
Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken. Dit samentrekken van de baarmoeder is nodig om het bloedverlies te stoppen. Bij last van naweeën kan een warme kruik tegen de buik verlichting geven.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Haal gezonde tussendoortjes in huis. Bijvoorbeeld: gedroogde abrikozen of ander gedroogd en vers fruit, noten, snacktomaatjes, rijstwafels. Ook kun je in je zwangerschapsverlof wat extra koken en porties invriezen voor drukke dagen in of na de kraamtijd.
Tip 2: Zorg voor genoeg luiers in huis
circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
In het kraampakket zitten medische artikelen en verzorgingsproducten die u nodig hebt voor uw bevalling en de eerste dagen daarna. U kunt het kraampakket aanvragen als u zwanger bent. Uw partner kan het kraampakket niet aanvragen.
Ook als u niet thuis bevalt
Maar ook als u in het ziekenhuis of een geboortecentrum bevalt dient u een kraampakket in huis te hebben. U kunt immers onverwachts toch thuis moeten bevallen.
Tips voor de partner in de kraamweek. Het kraamverlof is 5 dagen, maar misschien wil je er een paar overhouden voor na de kraamdagen? Probeer in ieder geval 2 dagen vrij te nemen en overleg of je daarna een uurtje later kunt beginnen.
2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.
Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer. Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.
Regelmaat en dingen in een vaste volgorde doen, kan je kindje ook rust geven: herhaling geeft je kindje een vertrouwd en veilig gevoel. Zorg voor rust: geef je baby niet te veel prikkels. Wat ook vaak helpt, is je kindje juist aandacht te geven als hij of zij niet huilt.
Bed opmaken voor de bevalling
Vlak voor de bevalling wordt het bed meestal dubbel opgemaakt: een laag beddengoed voor tijdens de bevalling met daaronder een laag beddengoed voor na de bevalling. Je bed hoeft dan na de bevalling niet meer te worden opgemaakt, alleen de bovenste laag wordt er af gehaald.
Kraampakket bij thuisbevalling verplicht
Wil je thuis bevallen? Dan ben je verplicht om de inhoud van het kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bevalling in huis hebt.
Een kraammand is een mand of koffertje vol cadeautjes voor tijdens de kraamtijd. 10 dagen lang mogen de kersverse ouders elke dag een cadeautje uitpakken. Er zitten dus 10 cadeaus in de kraammand.
Wanneer je luiers zoekt voor uw pasgeboren baby, kies dan voor Pampers maat 0. Deze zijn geschikt voor baby's met een gewicht variërend van 0 tot 2,5 kg. Over het algemeen wordt deze maat gebruikt bij premature baby's.
Of je een kam, borstel (of helemaal niets) nodig hebt, verschilt per baby. Matrasbeschermers zijn volgens het ouderpanel te overwegen. Gebruik ze alleen als je baby al wat ouder is: voor jonge baby's worden ze afgeraden door experts.
Je vindt kraamverband in het kraampakket. In een kraampakket zitten meestal twee of drie pakken kraamverband. Ook zitten er vaak netbroekjes in. Dit zijn elastische broekjes met een gaasstructuur, waardoor je huid goed kan ademen.
Neem rustig de tijd en probeer of het lukt. Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.