Tip 2: Drink voldoende water Voldoende vocht helpt de spieren samen te kunnen trekken en te kunnen ontspannen. Doordat de spiercellen gehydrateerd zijn voorkom je dat er spierkramp ontstaat. Dagelijks voldoende water drinken is dus enorm belangrijk maar hoeveel moet je nu binnenkrijgen?
Geen water maar elektrolyten
Sterker nog, de onderzoekers ontdekten dat het drinken van alleen water je meer vatbaar kan maken voor kramp. Dat komt omdat de elektrolyten die je verliest tijdens het sporten hiermee niet aanvult. Drink je elektrolytenwater dan ben je juist meer immuun tegen kramp.
Bij kramp kan je het beste proberen de verkrampte spier te rekken. Zit de kramp op een plek die je niet gemakkelijk kunt uitrekken, zoals je tenen, rug of nek? Help je spieren dan te ontspannen door te wrijven en knijpen. Ook hierdoor kan de spier uit de kramp schieten.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij kramp in de benen en kuiten? Als de voorraden magnesium zijn uitgeput door lichamelijke inspanning, kan voeding dat rijk is aan het mineraal magnesium helpen. Magnesium zit in volkoren graanproducten, noten, zaden, banaan en cacao.
Krampen kunnen een signaal zijn dat je lichaam te weinig voedingsstoffen heeft kunnen opnemen. Denk dan vooral aan stoffen als magnesium, kalium en vitamine D. Magnesium wordt vooral gezien als belangrijk mineraal dat krampen kan voorkomen. Daarnaast is te weinig drinken vaak ook een reden om krampen te krijgen.
Krampen zijn namelijk één van de beruchtste symptomen van een magnesiumtekort. En alsof krampen al niet vervelend genoeg zijn, kunnen de klachten bij een extreem tekort aan magnesium nog gevaarlijker zijn.
De oorzaak van kuitkrampen is niet precies bekend. U kunt kuitkrampen proberen te voorkomen door genoeg te drinken, minder alcohol te drinken, minder hard te sporten. Medicijnen helpen meestal niet.
Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren. Om deze verzuring tegen te gaan, heb je een tegenhanger van het zuur nodig: een base. En, je raadt het misschien al, zeep is zo'n base!
Tekorten aan mineralen
Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen ze zich weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Een tekort aan deze stoffen in het bloed leidt tot een verstoring in het samentrekken en ontspannen van de spiervezels. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan.
Verlichting van spierkrampen is bijvoorbeeld mogelijk met tizanidine. Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.
Tip 2: Drink voldoende water
Doordat de spiercellen gehydrateerd zijn voorkom je dat er spierkramp ontstaat.
Het helpt ook tegen kramp in de benen, rusteloze benen en groeipijn bij kinderen. Leg tussen matras en onder het onderlaken aan het voeteneinde een stukje Sunlight zeep en de klachten verminderen of verdwijnen.
Heb je last van een spierkramp tijdens het sporten? Ook dan kan een banaan helpen! De fruitsoort is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en dat pijnlijke gevoel vermindert. De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
Voorkom daardoor gekke houdingen en probeer altijd ergonomisch te bewegen om belasting van je spieren te voorkomen! Kou kan ook een oorzaak zijn, vooral wanneer je merkt dat je vaker last van kramp in de winter hebt. Kies voor een lekker warme pyjama en een dik dekbed zodat je lichaam tijdens het slapen warm blijft.
De meest voorkomende zijn stress, te zoute voeding en te weinig beweging.
Uit onderzoek bleek dat magnesium inname de kramp bij triatleten niet verhielp. Tot slot: bananen. Bananen zitten vol met kalium en worden vaak gezien als hulpmiddel tegen kramp, maar er is heel weinig bewijs dat het echt werkt.
Magnesium kan op 3 manieren gemeten worden, intracellulair (rode bloedcellen), in het bloedserum en urine.
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor spierkramp. ALS en PLS kunnen krampen geven, maar andere ziekten van de zenuwen of zenuwwortels ook. Andere aandoeningen die spierkrampen kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld stofwisselingsstoornissen door zwangerschap en verminderde lever- of nierfunctie.
Indien je regelmatig last hebt van krampen, is het verstandig om dit te laten evalueren door een sportarts. Bij regelmatige rustkrampen, bijvoorbeeld nachtkrampen, is beoordeling door een (huis)arts aanbevolen.