Hoeveel ml/cl is een champagnglas of wijnglas? De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter. Zowel wijn als champagneglazen (Frans: flûte/coupe à Champagne) zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Schenk je de mousserende wijn in 'echte' cava glazen, dan haal je er zeker 5 glazen cava uit. Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 ml alcohol.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
Extra Sec, met een dosage van meer dan 12 en minder dan 17 gram per liter. Sec, met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 33 gram per liter. Demi-Sec, met een dosage van meer dan 33 en minder dan 50 gram per liter. Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.
Soorten champagneglazen
Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte. Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Blijf de champagnefles draaien en houd ondertussen genoeg druk op de kurk en de kooi. De kurk zal steeds meer druk gaan uitoefenen maar als hem met beleid en een goede grip losdraait hoef je je nergens druk over te maken. De fles zal met een fijn geluid opengaan: 'fssssszz'. Je fles champagne is geopend!
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.
De meest klassieke kan kiezen voor een normaal glas water, dus het zal ongeveer 200 – 250 ml bevatten. Aan de andere kant, degenen die kiezen voor een beker ontbijt, zal ongeveer 250 ml inhoud hebben.
Dan mousserende wijn. Vaak schenken mensen mousserende wijn zoals champagne of prosecco uit in flutes en dan het liefst helemaal tot de rand vol. Het kan tijdens een feestje een vrolijk effect geven om flutes te presenteren.
Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn).