De volgende tips kunnen misschien helpen: Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken.Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water.
Olijven, noten, kikkererwten, brood, hummus en tuinbonen snacks helpen ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit zorgt ervoor dat je minder dronken wordt. Als je toch naar iets anders opzoek bent, is sushi ook een goede optie.
Je bent ziek of verkouden
Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan sneller. Water mengt met alcohol, en hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe eerder je dus dronken wordt. Extra tip: drink na het stappen of een feest altijd wat extra water. Dan voorkom je ook de ergste hoofdpijn de volgende ochtend.
"Voeding met goede vetten zorgt voor een goede bodem voordat je alcohol drinkt, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten. Voeding met deeg, vanwege de koolhydraten, en kaas, vanwege de eiwitten en vetten, geven ook een goede bodem," zo gaat Willemsen verder.
Zorg dat je van tevoren genoeg water drinkt.
Neem af en toe een glas water, of sleep een Spa flesje met je mee. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je een 1,5 literfles leegdrinkt. Zorg daarnaast ook dat je goed eet. Geef je lichaam voedingsstoffen om mee te werken gedurende de avond.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Friet. Een lekkere bak met vettige friet klinkt natuurlijk heerlijk voor een avond stappen. Helaas zorgt een laag vet in je maag gemixt met alcohol ervoor dat het waarschijnlijk later op de avond er weer uit komt.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft. Denk bijvoorbeeld aan soep en vleeswaren als rookvlees.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
"Alcohol frustreert de maagwand en die raakt geïrriteerd. De maagwand vettig maken, met vette producten als volle melk en olijfolie, kan hem een beetje beschermen. Maar die bescherming is minimaal. En tegen een kater helpt het al helemaal niet.
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Door het drinken van alcohol krijgt je bloedsuikerspiegel een dipje, je lichaam probeert dit te herstellen in de uren erna. Die schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen honger veroorzaken. Maar ook uitdroging speelt een rol. (Daarom ook dat je zo'n nadorst hebt, als je enkele glazen te veel op hebt.)
Alcohol wordt vooral door je maag en dunne darm opgenomen in de bloedbaan. Als je eet bij of voor het drinken van alcohol, doet het lichaam er iets langer over om alcohol op te nemen in de bloedbaan. Daarom voel je je op een lege maag eerder dronken, dan op een volle maag.
Alcohol wordt opgenomen door de wanden van je maag. En dan gaat sneller dan je zou denken. Het is daarom altijd een goed idee om even een flinke bodem te leggen. Op deze manier bouw je een soort schild, deze maakt het lastiger voor de maag om alcohol snel op te nemen.
"Het nuttigen van een stevige maaltijd zorgt er niet voor dat je minder dronken wordt. Een zogenaamde bodem leggen is een fabel", zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. "Nuchter of met een volle maag, uiteindelijk zit er toch dezelfde alcoholconcentratie in je bloed.
Het spreekwoord bestaat inderdaad: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid. Alcohol neemt remmingen weg. Dit betekent dat men bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid opbrengt. Ook kan het zijn dat men meer met zichzelf dan met anderen bezig is waardoor men niet zo gericht is op andermans gevoelens.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.