Camembert of brie? Camembert lijkt veel op die andere bekende witschimmelkaas: brie. Beide Franse kaasjes zijn romig, gemaakt van koemelk en hebben een bloemige korst. Toch zijn er ook verschillen.
Beiden lijken veel op elkaar. Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger. Daarbij komen de twee kazen weliswaar uit Frankrijk, maar uit twee verschillende regio's.
Beide worden beschreven als nootachtig, fruitig, grasachtig, en zelfs paddenstoelachtig, maar Brie is milder met een romige, boterachtige smaak, terwijl Camembert een diepere, meer aardse en intense smaak en aroma heeft.
De ergste stinkkaas ter wereld
De allerallergrootste uitdaging voor je neus is zonder twijfel Vieux Boulogne. Volgens een studie van de Engelse universiteit van Cranfield in 2004, is dit de ergste stinkkaas ter wereld. De kaas uit Pas de Calais is na 7 tot 9 weken rijpen prima in te zetten als chemisch wapen.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Mini Babybel® kaas is een voedzame snack! Mini Babybel® kaas bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamine B12. Eiwitten en calcium ondersteunen de groei van spieren, botten en tanden, terwijl vitamine B12 een bijdrage levert aan het normaal functioneren van het immuunsysteem.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Houdbaarheidsdatum. Als het gaat om een ongeopende verpakking, kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Schimmelkazen als brie zijn erg gevoelig voor groei van bacteriën die je ziek kunnen maken. Als je niet zeker weet of de brie nog goed is, kijk en ruik dan goed aan de kaas.
Camembert is heel lekker en smaakt op elk moment van de dag. Hij wordt gemaakt van koemelk en heeft een vrij neutrale smaak, al ligt dat voor een groot deel aan de kwaliteit van de kaas. Camembert is wel beroemd maar niet zo oud.
Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
Camembert, ook wel bekend als witte schimmelkaas wordt van koemelk gemaakt. Waar Camembert vroeger vaak nog van rauwe (en dus ongepasteuriseerde) koemelk werd gemaakt, is dit tegenwoordig bijna niet meer het geval.
Camembert is een franse wittekorstkaas op basis van koemelk, die van oorsprong uit normandie komt.
Er zit 6,8 gram vet in 1 voor snee (30 gram) camembert, waarvan 4,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Brie is een Franse witschimmelkaas. Brie behoort net als camembert en hervekaas tot de zogenaamde 'zachte' zuivelproducten.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Door het vocht verandert de kaas. In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen.
Nee, beschimmeld voedsel moet je niet altijd weggooien, maar in de meeste gevallen wel. Een overzicht. Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bij temperaturen boven de 20°C gaat de kaas 'zweten'. Hoe vetter de kaas is, hoe meer hij gaat zweten. Kaas die je buiten de koelkast bewaart is ook vatbaarder voor schimmels. Vacuümverpakte kaas blijft 1 tot 2 maanden goed.
“Een zachte kaas zoals een camembert of een brie kun je een week tot anderhalve week bewaren. Het lekkerst is om de kaas binnen zeven dagen op te eten. Als de zachte kaas bestaat uit buffelmelk is de kaas gevoeliger en kun je hem maximaal zeven dagen bewaren.
De waslaag van Mini Babybel® zorgt voor een beschermende laag rond de kaas, en behoudt de versheid ervan. De cellofaan verpakking is essentieel om twee redenen. Enerzijds dient het ter volledige bescherming van de kaas en voorkomt dat de waslaag ervan schade oploopt tijdens het vervoeren.
De originele versie, een variant van Edammer kaas, wordt verpakt in rode was met een rode wikkel.
De nieuwe Mini Babybel® Protein, rijk in protéines en vermindert in vet, is de perfecte boost om uw dag goed verder te gaan. Om verstikkingsgevaar voor kinderen onder 4 jaar te voorkomen, snijd in kleine stukjes. Ingrediënten: gepasteuriseerde melk, zout, zuursel (melk), vegetarisch stremsel.