Na de bloedafname krijgt u een watje om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloeden te stelpen. Het is raadzaam om na bloedafname de arm tijdelijk niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen.
Meestal zijn er geen complicaties tijdens of na afloop van het bloedprikken. Op de plaats van de prik kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze plaats kan ook pijnlijk zijn. Sommige mensen worden licht in hun hoofd en hebben de neiging om flauw te vallen tijdens het prikken.
Het ontstaan van een blauwe plek op de plaats waar u geprikt bent betekent dat er een (vaak kleine) onderhuidse bloeding is opgetreden. Laat de pleister met het watje minimaal 15 minuten zitten. Als u bloedverdunners of pijnstillers gebruikt, laat u de pleister en het watje minimaal 30 minuten zitten.
Een bloeduitstorting na een bloedafname gaat in principe binnen een paar dagen over; een grote blauwe plek kan er echter twee of drie weken over doen om helemaal te verdwijnen.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
Wat moet u doen
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
Voor nuchter bloedprikken geldt vaak dat je vanaf een bepaalde tijd voor het onderzoek alleen water mag drinken. Dus geen koffie of thee. Eén van de redenen is dat koffie de bloeddruk kan verhogen. Sommige onderzoekscentra zijn minder streng en vinden koffie en thee voor een onderzoek geen probleem.
Kan ik sporten na bloedafname? Ja, vanaf een uur na de bloedafname kunt u gaan sporten.
Flauwvallen na bloed prikken
Een flauwval reactie ontstaat doordat een deel van het zenuwstelsel, waar je geen invloed op hebt, onvoldoende reageert op bepaalde bloeddrukschommelingen. Dit kan veroorzaakt worden door naaldvrees.
De kosten voor bloedprikken verschillen enorm. Een klein onderzoek dat je bloed maar 2 of 3 stoffen test, kost misschien enkele tientjes. Maar een HIV-onderzoek kan wel honderden euro's kosten. Afhankelijk van hoeveel eigen risico je nog over hebt in je basisverzekering, moet je (een deel van) het bedrag zelf betalen.
Soms ontstaat er na het bloedprikken een blauwe plek op de plaats waar geprikt is (hematoom). De naald is dan door de ader heen gegaan waardoor er bloed is gaan lekken. Hierdoor vormt zich een blauwe plek. De huid kan wat pijnlijk of stijf aanvoelen als gevolg hiervan.
Serologische test, of antistoftest
De serologische test toont aan of er specifieke antistoffen tegen het SARS-CoV-2 virus (coronavirus) in je bloed zitten. Antistoffen zijn onderdeel van je afweer, het immuunsysteem en geven aan dat je bescherming tegen de infectie hebt opgebouwd.
In sommige gevallen wordt de bloedafname gedaan door middel van een vingerprik. Dan maakt onze medewerker een prikje in uw vinger, waarna de bloeddruppels worden opgevangen in een buisje. De bloedafname duurt meestal niet langer dan vijf minuten.
Als je het heel spannend of eng vindt om geprikt te worden, kun je de volgende dingen doen: Spreek met de dokter af dat hij van tevoren een verdovende zalf op je arm smeert. Deze zalf (Emla-creme) zorgt ervoor dat het prikken minder pijn doet; Houd je arm zo slap mogelijk, dan doet het prikken minder pijn.
Het lichaam gaat na afname weer nieuw bloed maken. Het volume van het bloedplasma is na ongeveer 12 uur weer op het oude peil, het bloedplasma en de bloedplaatjes zijn binnen enkele dagen aangevuld, de rode bloedcellen zijn na enkele weken vervangen, en het ijzergehalte is na circa twee maanden hersteld.
Het bloedonderzoek voor vermoeidheid kijkt naar de suikerhuishouding, ontstekingen, vitaminen en mineralen, ijzergehaltes, maar ook virussen zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en het Cytomegalovirus.
Bedenk dat paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) sommige continue glucosesensoren kan beïnvloeden en dan een 'vals hoge waarde' kan geven. Deze waarde is dan 1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed.
Nuchter zijn betekent dat u sinds 8 tot 12 uur niet hebt gegeten of gedronken. Water drinken is wel toegestaan vóór een bloedafname. Er wordt aanbevolen om in die periode ook niet te roken.
Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte. Het wordt ook gedaan om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Tevens is het mogelijk om een preventief bloedonderzoek aan te vragen om je gezondheidsstatus te laten bepalen.
Naast de ademanalyse, kan het alcoholonderzoek ook worden verricht via een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek wordt gezien als een meer betrouwbare wijze van onderzoek naar het alcoholgebruik.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.