Wanneer je dode of zieke dieren ziet, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft aan de juiste waterbeheerder. Dan kan deze direct gaan kijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen om erger te voorkomen. Kijk hier bij welke waterbeheerder je je melding kunt doen.
De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
Wat moet je doen bij een dode vis in je aquarium? Belangrijk is dat de dode vis snel verwijderd wordt uit het aquarium. Een dode vis kan gaan rotten en dat zorgt voor nare bacteriën.
Regelmatig verversen is vaak al voldoende, soms is extra buffering met carbonaten nodig. Afwijkende zuurtegraad (pH): Wanneer de pH te hoog of te laag is zal de vis onregelmatig gaan zwemmen, zich afzonderen en naar adem happen. Wanneer het water te zuur is (pH < 5) kan er natrium aan het water worden toegevoegd.
Wat doe je met een overleden goudvis? Een overleden goudvis die gezond was, kun je prima in de vuilnisbak doen, volgens Hellemans. "Als hij ziek is niet. Vissen kunnen bacteriën en virussen verspreiden als je ze door het toilet spoelt.
De vissen krijgen last van vervagende kleuren, rusteloosheid, bobbels op het lichaam, kunnen niet meer goed zwemmen, het lichaam kan krom groeien en uiteindelijk gaat de vis dood. Er is geen genezing mogelijk. Deze flagellaat tast huid en kieuwen aan en veroorzaakt een slijmerige blauwe waas op de huid.
Vissen voelen wel degelijk pijn, op een gelijkaardige manier als zoogdieren. Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt.
Zieke vis herkennen
De zieke vis is minder beweeglijk en eet niet of nauwelijks. De zieke vis hangt scheef in het water of lijkt moeite te hebben met rechtuit zwemmen. De zieke vis heeft zichtbaar parasieten bij zich. Deze kunnen op verschillende plaatsen zitten, bijvoorbeeld tussen de schubben of in de kieuwen.
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water.Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Vis uit de keuken mag met graten bij het GFT-afval. Dode vissen uit de vijver horen (met mate) in het restafval.
Vies water
Onder meer in Brabant, Limburg en Gelderland zijn in sommige gebieden al massaal vissen gestorven door gebrek aan zuurstofrijk water. Waterschappen waarschuwen dus dat mensen die dode vissen niet zelf uit beken, vijvers en slootjes moeten halen, want daardoor komen de vissen nog verder in de problemen.
De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte. Het is belangrijk om de dode vissen altijd direct uit de vijver te verwijderen, anders worden de problemen almaar groter.
Ook het doorspoelen van dode vissen zorgt voor problemen. ,,Ze kunnen allerlei ziektes en parasieten bij zich dragen en deze weer verspreiden in het water,'' legt Wilson uit.
Bij ikejime (of ikijime) loopt een vis niet het risico om te stikken. De visser prikt eerst een vlijmscherpe pin net achter de ogen, waardoor de vis meteen hersendood is.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Zoet water
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
Zeevissen drinken voortdurend. Water stroomt binnen door hun bek en hun kieuwen, maar het zee- zout wordt tegengehouden. In één liter zeewa- ter zit vijfendertig gram zout opgelost. In de vis zelf zijn kleine porties zoutoplossing aanwezig in de vorm van lichaamsvochten zoals bloed, lym- fevocht.
Zieke vis apart zetten en behandelen
Het allerbelangrijkste is, dat je de zieke vis zo snel mogelijk in een aparte bak zet (quarantaine). Veel visziekten zijn besmettelijk. Doordat je de zieke vis apart zet, voorkom je dat andere vissen in je vijver dezelfde aandoening krijgen.
Dosering zout tegen schimmels bij vissen
De veilige dosering wat wij dan aanraden is een promillage van 1 tot maximaal 3 promille. Dit betekent dat je 1 tot 3 gram zout (jodium-vrij zout!!)gebruikt per liter aquariumwater. Na 3 dagen is een 50% waterwissel aan te raden.
Want ook vissen kunnen last hebben van stress en pijn. Het vereist alleen een andere manier van kijken: zo gaan vissen bij stress hyperventileren, houden ze hun kieuwdeksels dicht, veranderen ze van kleur, laten vermijdingsgedrag zien of gaan bijvoorbeeld met hun buik over de bodem schuiven.
Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig. Het zou ook kunnen dat hij net heel dicht onder de oppervlakte blijft hangen, of verkleurt. Die verkleuring kan wijzen op stress.
Het geheugen van een vis
Die blijken veel beter te zijn dan de meeste mensen denken. Je hoort weleens dat vissen een geheugen van 2 seconden hebben, maar niets is minder waar: hun langetermijngeheugen is goed ontwikkeld. Ook kunnen ze nieuwe dingen leren.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.