Eén screenshot, twee screenshots.
Wat is een schermafbeelding? Een schermafbeelding is als het ware een foto van wat er op dat moment op het beeldscherm te zien is. Het heet ook wel een schermafdruk of screenshot. De schermafbeelding is te bewaren, af te drukken en te delen.
Maak je gebruik van meerdere schermen, dan kan je met de toetscombinatie "ALT" + "PrtScn" (tegelijkertijd indrukken) een screenshot maken van het actieve scherm waarin je op dat moment werkt. Een andere snellere manier is om gebruik te maken van de toetscombinatie "SHIFT"+"WINDOWS"+"S".
Open het scherm waar u een afbeelding van wilt maken. Druk op de knop PrintScreen (PrtScr) op uw toetsenbord, de afbeelding is nu op uw klembord opgeslagen. Open het programma Paint en klik op 'Plakken', uw screenshot verschijnt nu in beeld. Klik op 'Bestand' > 'Opslaan als' en sla de afbeelding op op uw computer.
Maak een screenshot van het hele scherm met de knop Print Screen (soms heeft deze knop het label PrtScn of PrtScrn) op het toetsenbord. U vindt deze meestal bovenaan, rechts naast de functietoetsen (F1, F2, enzovoort) ter hoogte van de pijltoetsen.
Een schermafbeelding, schermafdruk, screenshot, of screendump is een statische afbeelding (een "foto") van wat er op een bepaald moment zichtbaar is op (een deel van) een beeldscherm.
Stap 1: de Printscreen-toets opzoeken
Vind op het toetsenbord de toets waarop “PrtScrn” (afkorting voor Printscreen) staat. Deze toets ziet eruit als de afbeelding hiernaast: Vaak is dit de derde toets van rechts op de bovenste rij van je toetsenbord.
Waarom maak je een screenshot? Een screenshot is uitermate handig om een afbeelding te sturen van een scherm dat je op dat moment voor je hebt. Dit maakt een heleboel direct duidelijk. Vooral bij het testen van websites wordt veelvuldig gebruik gemaakt van screenshots.
Q&A: Knipsel opgeslagen op het klembord (digitale tekendoos voor een schermafdruk)
De Fn-toets, afkorting voor function, is een speciale toets op het toetsenbord van een laptop die, wanneer hij is ingedrukt, een aantal toetsen van het toetsenbord een andere functie geeft. Welke toetsen en welke functies dat zijn, is door gekleurde pictogrammen op de toetsen aangegeven.
Naast letters, cijfers, interpunctie en symbolen zijn er nog andere invoertoetsen: Shift, Caps Lock, Tab, Enter, de spatiebalk en Backspace.
De toets heeft het Windows-logo en staat over het algemeen onderaan het toetsenbord, tussen de Ctrl- en Alt-toets. Sommige toetsenborden hebben er zelfs twee.
Een schermafbeelding maken op iPhone-modellen met Touch ID en een bovenste knop. Druk tegelijkertijd op de bovenste knop en de thuisknop. Laat beide knoppen snel weer los.
Functietoetsen kunnen worden gebruikt voor toetscombinaties of voor bepaalde systeemfuncties die op de toetsen zijn afgebeeld. Zo kun je de toets F11 als toetscombinatie gebruiken om het bureaublad weer te geven of als systeemfunctie om het geluid van de computer zachter te zetten. + F11 drukken.
U kunt het menu openen door uw computer in te schakelen en de toets F8 ingedrukt te houden voordat Windows wordt gestart. Een aantal opties, zoals de veilige modus, starten Windows in een beperkte staat, waarbij alleen de absoluut essentiële functies worden gestart.
ë maak je bijvoorbeeld door alt+137. Hier vind je het overzicht van alle alt-codes. Op de touchscreen van je telefoon of tablet is het nog makkelijker om een ë te maken. Als je de e iets langer indrukt dan normaal verschijnen er e's met verschillende accenten.
F12. Gebruik de F12-toets om een geopend bestand op te slaan in Word, Excel, PowerPoint en Outlook. 'Opslaan als' opent dan.
Wanneer u in Word bijvoorbeeld op functietoets F7 drukt, wordt de spelling- en grammaticacontrole uitgevoerd. Soms worden functietoetsen als sneltoets gebruikt in combinatie met een andere toets.
F9 FN + F9 Verlaagt het geluidsvolume van de computer. F10 FN + F10 Verhoogt het geluidsvolume van de computer. F11 FN + F11 Schakelt het geluid in of uit. F12 FN + F12 Hiermee schakelt u actieve draadloze apparaten in of uit.
De opties knippen, kopiëren en plakken worden vaak tezamen 'knippen en plakken' genoemd, hoewel er een belangrijk verschil is tussen knippen en kopiëren: bij knippen verdwijnen de gegevens op de plaats waar ze oorspronkelijk stonden, bij kopiëren blijven ze daar staan en treedt dus verdubbeling van de gegevens op.
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.