Cliënten met morfodysforie, beter bekend als Body Dysmorphic Disorder (BDD) hebben veel last van gedachten over hun uiterlijk die niet of nauwelijks te stoppen zijn. Je vindt jezelf of een bepaald onderdeel van je lichaam niet mooi. Deze 'onvolkomenheid' is ofwel ingebeeld, ofwel sterk overdreven.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Het kan iets zijn waar je mee zit; spanning, stress, onzekerheid of verdriet. Door jezelf dik te gaan zitten voelen kom je niet bij de gevoelens die er echt onder zitten. Wees niet bang voor wat er achter dat dik voelen zit. Dat jij je op dit moment dik voelt, staat ergens voor.
Meestal worden BDD patiënten ingesteld op antidepressiva (SSRI's). Voor de behandeling van BDD zijn hoge/maximale doseringen noodzakelijk. Pas na 10- 12 weken wordt het optimale effect bereikt. Indien er geen verbetering van de klachten optreedt kan de medicatie aangepast worden naar ander antidepressivum.
Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een stoornis in de lichaamsbeleving. Wie eraan lijdt meent dat één of meer lichaamsdelen afstotelijk zijn, terwijl buitenstaanders meestal niets opvalt. Opvallend is dat iemand met BDD vaak volledig overtuigd is van de lelijkheid.
Een mooi gezicht is niet alleen een lust voorhet oog, maar ook een lust voor het brein. Over symmetrie, goede genen en orgasmen. Ons gezicht is ons raam naar de wereld. Andere mensen zien eraan af hoe we ons voelen; of we boos, verdrietig, bang of blij zijn.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Op een gegeven moment went namelijk het spannende en fijne gevoel en zal de verliefdheid minder worden. In het merendeel van de relaties is de verliefdheid na 1,5 jaar wel over, zo blijkt uit onderzoek.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Seks gaat om veel meer dan puur plezier. Een onderzoek uit 2007 onder Amerikaanse studenten laat zien dat er minstens 237 redenen zijn waarom wij met elkaar de lakens delen. De meest voorkomende redenen zijn: aantrekkingskracht, (fysiek) plezier, opgewondenheid en affectie.
Het team, geleid door onderzoekster Sofia Prekatsounaki, ontdekte dat er drie dingen zijn die erbovenuit steken als het gaat om hun seksueel verlangen te verhogen: intimiteit, persoonlijke autonomie en bevestiging krijgen.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen is heel moeilijk als je vind dat jouw mening en jouw gevoelens er niet toe doen. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. De mening van de ander is in jouw ogen altijd belangrijker. Daarom probeer je de ander tevreden te stellen en cijfer je jezelf weg.
Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.