Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders gemiddeld genomen een woonoppervlak van 53m² per persoon bewonen. Jongeren tussen de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar starten gemiddeld op een woonoppervlakte van 56m².
Een gemiddeld 1-persoonshuishouden heeft een woonoppervlakte van 88 m2. Maar in de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen is de oppervlakte van de woning van alleenstaanden gemiddeld minder dan 70 m2. Drie kwart van de stellen met kinderen heeft een woning met minimaal 100 m2.
Een doorsneehuis dat nu wordt gebouwd heeft gemiddeld een tuin van 236 vierkante meter. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de regionale verschillen.
Een gemiddeld appartement zal gemiddeld 200m2 aan wanden herbergen, een tussenwoning 280m2 en een vrijstaande woning ongeveer 350m2.
Een middelgrote tuin is ongeveer tussen de 100 m2 en 500 m2. Is je tuin meer dan 500 m2, dan spreken we van een grote tuin.
Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.
De breedte van doorzonwoningen is doorgaans 6 tot 6.5 meter, terwijl de diepte langzaam groeide van zo'n 7 meter rond 1910 tot zo'n 9 meter in de jaren 70.
Zoals de naam eigenlijk al zegt is een Tiny House een klein huis, hierbij gaat men uit van een maximaal vloeroppervlak tot 50 vierkante meter. Het gaat om een volwaardige en vrijstaande woning waarbij de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.
De gemiddelde grootte van een vrijstaande villa is ongeveer 8 x 12 meter. Dit is een veelvoorkomende maat voor het echte 'villagevoel'.
In geen enkel ander Europees land woont een groter percentage van de bevolking in een rijtjeshuis dan in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de databank van de Europese Unie (EU). Ruim zes op de tien Nederlanders woont in een rijtjeswoning, zo blijkt uit de cijfers.
Waar de gemiddelde perceelsoppervlakte in de jaren '50 nog 187,3m² was, is dit in 2010 tot en met 2019 nog gemiddeld 131,7m². De oppervlakte is daarmee tegenwoordig 29,7% kleiner. Gemiddeld daalt de perceeloppervlakte per decennium met 5,6%.
“Voor een kleine woning voorzien wij een bewoonbare oppervlakte van 120 tot 150 m²”, vertelt Joeri. “Bouwen is tegenwoordig duurder, dus moeten de mensen besparen op oppervlakte. Toch willen ze met dit beperkt budget zoveel mogelijk ruimte creëren.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter. In Renkum is een huis ruim 3,5 keer zo groot als een woning in Amsterdam. De allergrootste woningen staan vooral in dunbevolkte plattelandsgemeenten in het noorden en het oosten van het land.
De bedombouw in 160 x 200 voorkomt aan de andere kant dat je te veel ruimte nodig hebt in de slaapkamer om het lekker comfortabel in te richten. Je hebt in principe voldoende aan 6 tot 7 vierkante meter, als je geen kast in de slaapkamer zou plaatsen.
Gemiddeld moesten Nederlanders het in 2021 doen met 53 vierkante meter woonoppervlak. De grootste oorzaak van het verschil in het aantal vierkante meters per persoon, is terug te vinden in de levensfase waarin iemand zich bevindt.
Afmetingen van ruimtes in het bouwbesluit
Bij nieuwbouw dient een verblijfsruimte, van een normaal bewoonbare woning (geen recreatiewoning), minimaal 5 m² aan oppervlakte te bevatten en een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 2,6 meter te hebben.
Alles hangt af van de oppervlakte van de kamers. Voor één persoon moeten de woonkamers minstens 18m² groot zijn EN moeten er minstens één of twee woonlokalen zijn. Voor twee personen moeten de woonkamers minstens 27m² groot zijn EN moeten er minstens één of twee woonlokalen zijn.
Voor woonruimtes met een klein woonoppervlakte (circa 60 m2 of minder) zien we hetzelfde patroon als bij de huurmarkt, namelijk dat woonhuizen een iets hogere prijs hebben dan appartementen met hetzelfde woonoppervlakte.
Een appartement dat na 2015 werd gebouwd heeft een gemiddelde oppervlakte van 70 vierkante meter, blijkt uit cijfers van het CBS. Appartementen die tussen 1995 en 2015 werden gebouwd waren gemiddeld 22 vierkante meter groter. Eengezinswoningen die na 2015 zijn gebouwd zijn gemiddeld 143 vierkante meter groot.
Een woonhuis is een zelfstandig vrij pand dat bedoeld is om in te wonen. Dit houdt in dat je alle onderdelen van het pand in eigen beheer hebt. Je hoeft dus geen hal, gang of portiek te delen met andere bewoners.
Wij delen het formaat van tuinen in drie gradaties op: Kleine tuin: tussen tot 100 m2. Middelgrote tuin: tussen 100 m2 en 500 m2. Grote tuin: vanaf 500 m2.
Persoonlijk noem ik een achtertuin klein als het oppervlak minder is dan 100-150m2. Tuinen van 150m2 tot 1000m2 beschouw ik als middelgroot en tuinen groter dan 1000m2 als redelijke grote tuinen. Overigens is alles relatief want een voortuin van 100m2 vind iedereen waarschijnlijk een ruime voortuin.
De optimale terrasgrootte is voor iedereen verschillend maar het aanhouden van een minimaal diepte van 3,60 is wenselijk wanneer je genoeg ruimte wilt hebben voor bijvoorbeeld een tuinset. Wil je voldoende ruimte hebben dan moet je voor 4-6 personen minimaal 20 tot 25m2 terras hebben.