Brand in uw huis kan grote gevolgen hebben. Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel en kan uw hele woning en persoonlijke bezittingen binnen enkele minuten verwoesten. Zelfs als de brandweer snel ter plaatse is om de brand te blussen, kan de schade al enorm zijn. En dat niet alleen.
Bel 112, vraag naar de brandweer en geef duidelijke instructies over je adres. Beschrijf de brand en de omstandigheden zo helder mogelijk. Geef aan de centralist aan met hoeveel mensen je in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.
Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
De vlammen en hitte zijn levensgevaarlijk en kunnen in korte tijd een enorme schade aanrichten, niet in de laatste plaats aan de gezondheid. Maar brand leidt ook tot andere risico's. Zoals rookvorming, koolstofmonoxide, het gevaar op elektrische schokken en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.
Deurprocedure afdraaiende deur
Een afdraaiende deur kun je herkennen als je geen scharnieren van de deur ziet. Controleer met de rug van je hand de bovenkant van de deur (zo hoog je kunt komen). Controleer wederom met de rug van je hand de deurklink.
Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
Met de digitale scan 'Hoe veilig is mijn huis' en de 'Veilig Wonen Scan' van het Politiekeurmerk Veilig Wonen controleren bewoners zelf eenvoudig hoe veilig hun woning is. Daarnaast zien ze wat ze kunnen doen om hun veiligheid te verbeteren. Na invullen van de scan ontvangen deelnemers direct persoonlijk advies.
Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel. Binnen 2 minuten kan een flinke brand ontstaan die u niet meer zelf kunt blussen. En binnen 5 minuten kan uw huis volledig in brand staan. De materiële schade kan enorm zijn, om maar niet te spreken over lichamelijk letsel.
Contant geld. Medicijnen. Paspoort of identiteitsbewijs en (kopieën van) verzekeringspapieren. Sluit de woning af.
Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.
Deze geeft een indicatie hoe lang een deur vlamdicht is en isolerend werkt. In Nederland dient een branddeur minimaal 60 min vlamdicht te zijn.
Kleine brandjes, dus beginnende brandjes, kunnen met succes uitgemaakt worden door de blusdeken over de brandhaard uit te spreiden. Bijvoorbeeld een frituurpan of een prullenbak die in de brand staat. De blusdeken is ook een heel goed en effectief blusmiddel wanneer er een persoon in de brand staat.
– je ziet vlammen en rook; – je hoort het knetteren van een brand; – je voelt warmte/hitte; – je ruikt een brandlucht.
Rookbeheersingsinstallaties voeren bij brand de rook en warmte af. Dat gebeurt door de hete rook- en verbrandingsgassen via openingen onbelemmerd naar buiten te laten stromen of door een rook- en warmteafvoerinstallatie. De ruimte waar de brand is vult zich met minder rook.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
Uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal Bosch, Siemens, Neff en Constructa vaatwassers brandgevaarlijke onderdelen bevatten. Een elektrisch onderdeel van een aantal versies machines van de eerder genoemde merken kan oververhit raken. In zeer zeldzame gevallen kan dit zelfs tot brand leiden.