Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muur. Doe dit het liefst een aantal keer om te controleren of er een verschil in breede aanwezig is. Voor eventuele speling adviseren wij je om de breedte te verminderen met 0,3 centimeter. Daarna meet je de gewenste hoogte van het rolgordijn op.
Meet de breedte van het kozijn bovenin, middenin en onderin.Neem hierna de kleinst gemeten maat en trek daar 1 centimeter van af, dit is je bestelmaat. De 1 centimeter aftrek is om zeker te weten dat het de juiste maat is en op deze manier houd je wat (noodzakelijke) speling over.
Rolgordijn in standaard 60 cm of extra groot 250
Als je het gordijn op het kozijn wilt plaatsen, val je mogelijk net buiten een standaard maat zoals 60 of 180 cm. Dan heb je net wat meer centimeters nodig in de breedte en kom je uit op een van de volgende maten: 250 cm. 220 cm.
Afmetingen tot en met breedte van 350 cm hebben een buis van 65 mm. Afmetingen vanaf 350 cm tot en met 420 cm hebben een buis van 80 mm. Verkrijgbaar in de minimale/maximale afmetingen 2400-4200 mm (breedte) x 1000-3000 mm (hoogte).
Als je geluk hebt, vind je een rolgordijn dat precies past. Lukt dit niet, dan kun je zelf eenvoudig een rolgordijn op maat maken. Kies een rolgordijn dat iets langer en breder is dan de afmetingen van het kozijn. De as (of rolstok) van het rolgordijn kun je met een ijzerzaag inkorten.
Duo rolgordijnen worden bijvoorbeeld gebruikt als alternatief voor dure houten jaloezieën, omdat ze voor minder geld hetzelfde effect creëren. Terwijl klassieke jaloezieën bestaan uit houten lamellen horizontaal geplaatst worden, hebben duo rolgordijnen een inventief systeem van twee schuivende stoffen.
Zowel verduisterende als semi-transparante rolgordijnen zijn zonwerend.
Hou jij van een landelijke sfeer, dan passen gordijnen hier perfect bij. Er wordt vaak voor rolgordijnen gekozen voor de slaapkamer en keuken. Naast de nodige verduistering op de slaapkamer kunnen de rolgordijnen in de keuken weer decoratief functioneren voorzien van jouw gewenste lichtinval.
Alle soorten raamdecoratie hebben een isolerende werking. Dus ook rolgordijnen! Ook bij warmtewerende rolgordijnen geldt: Hoe dikker de stof, hoe hoger de isolatiewaarde. Verduisterende rolgordijnen zijn dan ook de meest isolerende optie.
Houd er rekening mee dat de diepte van een rolgordijn zonder cassette ca 7 cm diep is en met cassette ca 8 cm diep is.
Rolgordijnen kunnen in verschillende uitvoeringen worden gemaakt en daarom kunnen de kosten nog eens verschillen. Lees hier wat de kosten zijn voor een rolgordijn op maat. De gemiddelde kosten van een rolgordijn op maat variëren tussen de €50 en €150.
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
Lichtdoorlatende rolgordijnstoffen houden veel licht tegen, maar laten ook nog wat door. Wanneer het buiten licht is wordt de kamer dus niet helemaal donker. Lichtdoorlatende stoffen bieden wel voldoende privacy, want je kunt er niet doorheen kijken.
Dit heb je nodig: rolgordijn, rolmaat of meetlint, potlood, schilderstape, stanleymes of schaar, ijzerzaag en een accuboormachine of schroevendraaier.
Er zijn meerdere factoren die de levensduur bepalen. Gemiddeld zeggen we dat een duo rolgordijn 7 jaar mee moet gaan. Achter enkel glas gaat de stof echter minder lang mee. Dit komt doordat enkel glas veel UV straling doorlaat die de weekmaker in de stof verdampt.
Een rolgordijn met zijgeleiding is de beste optie om de kamer zoveel als mogelijk te verduisteren. Dankzij de zijgeleiders waar het rolgordijn doorheen beweegt ontstaan er geen lichtkieren naast het rolgordijn. Zoek je een rolgordijn voor je draai-kiepraam? Kies dan voor het rolgordijn met mini-cassette.
Alle soorten gordijnen en luiken isoleren een beetje. Maar dubbele vouwgordijnen (plisségordijnen) met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op. Enkel glas plus de best isolerende raambekleding heeft een hogere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas.
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Witte verduisterende rolgordijnen en vouwgordijnen bieden een goede oplossing voor ramen aan de zonkant. De achterkant van deze rolgordijnen en vouwgordijnen hebben een verduisterende en warmtewerende functie. Ze houden het uv licht goed tegen.
Met plakstrip
Een makkelijke manier om een rolgordijn te monteren - zonder hiervoor te hoeven boren - is door gebruik te maken van een speciale plakstrip. Dit vergroot het gebruiksgemak. Van dit type zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder: verduisterende, semi-transparante en lichtdoorlatende gordijnen.
VERSCHIL VERDUISTEREND EN ZONWEREND
Hoe meer je de zon kunt weren (verduisteren), des te meer de warmte, afkomstig van de zon wordt tegengehouden. Kortom verduisterende, ook wel dim-out gordijnstoffen genoemd zijn ideaal voor de warmtewering in de ruimte. Verduisteren is niet hetzelfde als lichtdichte gordijnen.
Als enige aanbieder in Nederland en België kunnen we sinds kort extra brede duo rolgordijnen tot 300 cm breed leveren. Bij andere aanbieders is de maximale breedte 240 cm of in een enkel geval 280 cm breed.
Een duo rolgordijn is goedkoop ten opzichte van een houten jaloezie en het wint in onderhoud, geluiddemping en slijtage van het mechaniek. Duo rolgordijnen voor grote ramen trekken veel lichter op dan jaloezieën en hebben een eind loze ketting. Een elektrisch duo rolgordijn is goedkoper.