Als er sprake is van een vergiftiging of een vermoedelijke vergiftiging na inname van druiven of rozijnen dan kan de dierenarts de hond laten braken (binnen 1-4 uur na inname) en geactiveerde kool in poedervorm, zoals Norit, toedienen om de gifstoffen in de maag te absorberen.
Neem meteen contact op met je dierenarts als je hond druiven, rozijnen of krenten heeft gegeten, Als hij het heeft gedaan zonder dat je het zag maar zich ineens anders gedraagt, braakt of erge diarree heeft, bel dan ook direct de dierenarts.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Vermoedt u dat uw hond vergiftigd is? Neem altijd direct contact op met de dierenarts als u heeft gezien of vermoedt dat uw hond mogelijk iets giftigs heeft gegeten, heeft ingeademd of op de huid heeft gehad.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Na inname van druiven of rozijnen, zijn braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging. Dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Na ingestie van 2,8g rozijnen per kg lichaamsgewicht of 19,6g druiven per kg lichaamsgewicht is bij honden acuut nierfalen gezien. Er is echter een grote inter-individuele variatie in de reactie op Vitis vinifera, waardoor uit veiligheidsoverwegingen bij elke inname zou moeten worden gestart met behandeling.
Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas of wat smeerkaas in zijn Kong kan dus geen kwaad.
De tomatenplant maakt deel uit van de nachtschadefamilie, net zoals de aardappel, de aubergine en de paprika. Nachtschade bevat de stof solanine. Solanine kan ervoor zorgen dat je hond last krijgt van braken en diarree, verlamming of zelfs in coma belandt.
Maar uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat rozijnen in toenemende mate vervuild zijn met een mix van bestrijdingsmiddelen. Die pesticiden kunnen op zichzelf meestal niet zoveel kwaad, maar kunnen gevaarlijk zijn als ze bij elkaar worden gestopt.
Druiven, krenten en rozijnen: Onverwachte boosdoeners.
Voor een hond van 10kg zijn zo'n 25 druiven of 30 gram rozijnen/krenten mogelijk al gevaarlijk! Zoals bij zoveel vergiftigingen zijn ook hier braken en diarree de eerste verschijnselen. Uiteindelijk ontstaat nierfalen.
Aardbeien geven aan je hond
Wanneer je hond graag aardbeien lust, mag je je hond er gerust een geven of een paar kleine stukjes. Fruit is echter voor een hond niets extra's wat vitaminen betreft. Fruit voegt niets aan vitaminen toe, bij mensen wel.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree.
Er zitten 65 kilocalorieën in 1 handje (20 gram) rozijnen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rozijnen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Een goede maximumhoeveelheid om aan te houden is ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddelde banaan die in de Nederlandse supermarkt te koop is weegt tussen de 125 en 150 gram en kun je dus geheel voeren aan een hond van 12 tot 15 kilo.